Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 26 mei 2013

Normandische broodpudding

De schoondochter dropt een zak vol korstjes op tafel. Of Marijke Kookt daar ook iets kan mee aanvangen? Even later staat de echtgenoot voor de kast met een fles Calvados van onze vorige Normandië trip in zijn hand, of Marijke Kookt daar ook iets kan mee doen?
Het gevolg is, één plus één is... Een Normandische broodpudding!

Normandische broodpudding

Wat heb ik gebruikt:

400 g broodkorstjes, in grove stukken
6 dl halfvolle melk
1 vanillestokje
100 g rietsuiker, kan ook met een andere suiker
4 eieren
125 g blonde rozijnen
2 eetlp Calvados
1 theelp kaneel
2 appels, ik heb Braeburn gebruikt, is een stevige appel met een licht zoete smaak


Hoe ga je tewerk:

Laat de rozijnen weken in 2 eetlepels Calvados. Warm de melk met het opengesneden vanillestokje en laat eventjes trekken.
Neem een kom en doe er de broodkorstjes in. In een maatbeker mix je de eieren met de suiker en de kaneel.
Snij de geschilde appels in kleine stukjes.

Verwijder het vanillestokje en giet de warme melk over de broodkorstjes. Roer om, zodat het brood de melk kan absorberen. Voeg nu ook het eiermengsel, de gewelde rozijntjes met Calvados en de stukjes appel toe. Meng goed.

Neem het kleine Aga blik met bake-o-glide. Giet het beslag in de vorm en strijk min of meer glad.
Schuif het blik in het midden van de bakoven. Bak 40 à 45 min. Controleer regelmatig of de pudding gaar is.

Normandische broodpudding

Dit gebak kan je een extra culinaire toets geven: afwerken met bloemsuiker, een laagje glazuur, een bolletje vanille ijs, een crème Anglaise, een appelchutney … Of een extra 'tasje' Calvados!

Geniet!

Normandische broodpudding

Normandische broodpudding



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly