Intro
Herfst
één van de mooiste culinaire jaargetijden. Herfst is voor mij naast
pompoen ook meteen paddenstoelentijd!
Wat maak
je als ideaal herfst aperitiefhapje? Is een vraag die ik wel eens
krijg. Daarom dit lekker, vlug klaar, 'herfst' hapje. Mijn inspiratie
heb ik gevonden op de blog van HandmadebyHelen. Je kan
de champignons helemaal vooraf vullen en pas in de oven schuiven als
je gasten arriveren.
Ingrediënten
een
bakje middelgrote champignons, mijn blauwe bakje telde 13 stuks
2
teentjes knoflook, geperst
4 half
zongedroogde tomaatjes in olie, in stukjes gesneden
4
sneetjes pancetta, in stukjes gesneden
1 grote
sjalotjes, fijngehakt
een
scheutje witte wijn
een
scheutje balsamicoazijn
enkele
takjes platte peterselie, blaadjes gehakt
zeezout
versgemalen
zwarte peper
Bereiding
Maak de
champignons schoon met een borsteltje en verwijder de stelen. Dit
lukt heel makkelijk met een draai en trek beweging. Hak de stelen
fijn.
Leg
de sneetjes pancetta op een bake-o-glide op de koude plaat. Schuif de
plaat bovenaan in de sudderoven. Na een 20-tal minuten zijn de
sneetjes krokant. Dep droog tussen twee velletjes keukenpapier en
breek in stukjes.
Zet een
pannetje met wat olie van de tomaatjes, op de sudderplaat. Fruit er
de fijngehakte sjalot in en na een paar minuutjes ook de look.
Voeg
vervolgens de versnipperde champignonsteeltjes en de zongedroogde
tomatenstukjes toe. Blus met de witte wijn en balsamico, bak nog een
paar minuten tot het vocht verdampt is.
Neem van
het vuur en doe er de gebakken stukjes pancetta en peterselie bij.
Proef en kruid de vulling indien nodig met peper en zout.
Verdeel
de vulling in de champignons en leg ze op een bakplaat. Besprenkel
met nog wat olijfolie.
Schuif
de plaat 15 Ã 20 minuten op het rooster in het midden van de
braadoven.
Ik heb
de gevulde champignons opgediend op een leitje. Leuk met een Aga
toast als begeleider.
Enjoy!
Extra / Tip
Ik
neem voor de eerste keer deel aan de Foodblogswap, een online 'event'
op Facebook. Nederlandse
en Belgische foodbloggers schrijven zich in voor de swap en dan wordt
er elke maand een verdeling gemaakt. Zo kook je eens per maand een
recept van een andere foodblogger.
Deze
maand werd mij de blog van Helen 'HandmadebyHelen', toegewezen. Helen
woont in Nederland.
Eigenlijk
best wel een beetje spannend. Tijdens mijn culinaire wandeling
doorheen de blog van Helen was ik wel onder de indruk van het vele
gebak. Je vind er koekjes in alle vormen en kleuren, prachtige
meringues, soezen, cupcakes... tot heuse bruidstaarten. Natuurlijk
kan je er ook 'hartige' gerechten vinden. Ik liet mijn oog vallen op
de gevulde champignons.
Ik
denk dat Helen kastanje
champignons heeft gebruikt, ik koos voor zijn witte
broertje in
het blauwe bakje. De
bacon heb ik vervangen door pancetta en volgens mij mochten een paar
teentjes look ook niet ontbreken.
'CarolineBrouwer' ging voor de 'Linzensoep' van mijn blog.