Intro
Kweeperen
kan
je plaatsen onder 'vergeten fruit'. Vroeger had elke boerderij wel
zijn eigen kwee en tegenwoordig ligt de kweepeer terug in de winkels.
In
Frankrijk zijn ze overal op de markten te koop.
Kweepeer
kan
je niet rauw eten maar je kan er wel de lekkerste gelei mee maken! Je
bent er wel eventjes mee bezig maar het resultaat mag er dan ook
zijn. Kweeperen bevatten veel pectine, vooral
in de pitjes.
De
smaak zit hem vooral in de schil.
In
het Midden-Oosten worden kweeperen ook met zout gegeten, gevuld als
een paprika of in tajines en ragouts verwerkt.
De
echtgenoot kreeg
tijdens zijn wekelijkse afspraak met zijn bio-vriendin
Nathalie weer een uitdaging voorgeschoteld,
of Marijke iets kon doen met wat kweeperen... En of ze dat kan!
Ingrediënten
Van
volgende hoeveelheid vul je 4 Ã 5 confituurpotjes:
- 1
liter kweeperensap
- ½
kg geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg
geleisuiker)
- sap
van 1 citroen
Bereiding
Ik
ben gestart met 4 kg in stukken gesneden kweeperen, waarvan ik ruim 4 liter zuiver sap
overhield. Dus goed voor 4x gelei maken van 1 liter kweeperensap.
Was
de kweeperen grondig want ze worden NIET geschild. Snij elke kweepeer
in 8 stukken met schil en klokhuis! Alleen eventuele bruine plekken
verwijder je.
Doe
de stukken kweepeer in een grote kookpot en zet ze net onder water.
Let op! Voeg niet teveel water toe. De kweeperen komen immers
bovendrijven, duw ze dus naar beneden terwijl je het water toevoegt.
Breng
het geheel aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud goed
doorkookt, leg je het deksel op de pot en verplaats die naar de
bakoven
gedurende 2 uur. Kweeperen zijn harder dan appels en je
houd ze best zo lang in de oven tot de kweeperen bijna uit elkaar
vallen.
Zet
de kookpot koel weg en laat een nachtje rusten. Het vruchtensap
krijgt zo een veel mooiere diep oranje-rode kleur en alle smaak krijgt de
kans om in het sap te trekken.
De
volgende dag ga je aan de slag met je zeef en neteldoek. Steriliseer
de neteldoek als volgt: leg de geleidoek in een zeef en giet er
kokend water over.
Hang
de zeef met doek over een propere, grote pot. Schep er de zachte kweeperen in.
Laat het sap doorlopen gedurende enkele uren. Wring de neteldoek met
inhoud zachtjes uit. Niet overdrijven anders kan het sap troebel
worden.
Bokaaltjes
steriliseren in de AGA doe je zo:
schik
de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur
in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen
mee in de sudderoven.
Meet
1 liter van het kweeperensap af en voeg er ½ kg geleisuiker en het
sap van 1 citroen aan toe.
Breng
de gelei in wording aan de kook op de sudderplaat. Laat de gelei 3
minuten verder koken op de hete plaat.
Of
doe zoals ik, laat de gelei flink borrelen in de oven, op de
braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3
minuten doe je de stollingstest door een druppel gelei te laten
vallen op een koud bordje.
Giet
de hete gelei in de steriele potjes, vul ze tot de rand. Sluit
onmiddellijk af met een deksel. Keer de bokaaltjes om en laat ze zo
afkoelen.
Een
geutje 'Poire William' of kruidnagel & steranijs of kaneelstokjes
Voor
de variant met Poire William giet je na een geslaagde stollingstest
een scheut(je) likeur bij de hete gelei, roer en vul de bokaaltjes.
Andere
smaakjes bekom je door een 2-tal kaneelstokjes te laten meekoken met
het kweeperensap.
Of
laat 2 kruidnagels en 1 steranijs meekoken.
Verwijder
de kruiden uit de gelei vooraleer je die in potjes giet.
Neem
als ontbijt een zelfgebakken bruine boterham, smeer er een dikke laag
gelei op en je dag kan niet meer stuk...
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten