Kweeperengelei

Intro

Kweeperen kan je plaatsen onder 'vergeten fruit'. Vroeger had elke boerderij wel zijn eigen kwee en tegenwoordig ligt de kweepeer terug in de winkels. In Frankrijk zijn ze overal op de markten te koop.
Kweepeer kan je niet rauw eten maar je kan er wel de lekkerste gelei mee maken! Je bent er wel eventjes mee bezig maar het resultaat mag er dan ook zijn. Kweeperen bevatten veel pectine, vooral in de pitjes. De smaak zit hem vooral in de schil.
In het Midden-Oosten worden kweeperen ook met zout gegeten, gevuld als een paprika of in tajines en ragouts verwerkt.
De echtgenoot kreeg tijdens zijn wekelijkse afspraak met zijn bio-vriendin Nathalie weer een uitdaging voorgeschoteld, of Marijke iets kon doen met wat kweeperen... En of ze dat kan!
 
 kweeperengelei met kruidnagel en steranijs

Ingrediënten

Van volgende hoeveelheid vul je 4 à 5 confituurpotjes:
- 1 liter kweeperensap
- ½ kg geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg geleisuiker)
- sap van 1 citroen
 
Bereiding

Ik ben gestart met 4 kg in stukken gesneden kweeperen, waarvan ik ruim 4 liter zuiver sap overhield. Dus goed voor 4x gelei maken van 1 liter kweeperensap.

kweepeer
Was de kweeperen grondig want ze worden NIET geschild. Snij elke kweepeer in 8 stukken met schil en klokhuis! Alleen eventuele bruine plekken verwijder je.
 
Doe de stukken kweepeer in een grote kookpot en zet ze net onder water. Let op! Voeg niet teveel water toe. De kweeperen komen immers bovendrijven, duw ze dus naar beneden terwijl je het water toevoegt.

Breng het geheel aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud goed doorkookt, leg je het deksel op de pot en verplaats die naar de bakoven gedurende 2 uur. Kweeperen zijn harder dan appels en je houd ze best zo lang in de oven tot de kweeperen bijna uit elkaar vallen.

Zet de kookpot koel weg en laat een nachtje rusten. Het vruchtensap krijgt zo een veel mooiere diep oranje-rode kleur en alle smaak krijgt de kans om in het sap te trekken.

De volgende dag ga je aan de slag met je zeef en neteldoek. Steriliseer de neteldoek als volgt: leg de geleidoek in een zeef en giet er kokend water over.

Hang de zeef met doek over een propere, grote pot. Schep er de zachte kweeperen in. Laat het sap doorlopen gedurende enkele uren. Wring de neteldoek met inhoud zachtjes uit. Niet overdrijven anders kan het sap troebel worden.

Bokaaltjes steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee in de sudderoven.

Meet 1 liter van het kweeperensap af en voeg er ½ kg geleisuiker en het sap van 1 citroen aan toe.

Breng de gelei in wording aan de kook op de sudderplaat. Laat de gelei 3 minuten verder koken op de hete plaat.
Of doe zoals ik, laat de gelei flink borrelen in de oven, op de braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3 minuten doe je de stollingstest door een druppel gelei te laten vallen op een koud bordje.

Giet de hete gelei in de steriele potjes, vul ze tot de rand. Sluit onmiddellijk af met een deksel. Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.

kweeperengelei
 Extra / Tip
Een geutje 'Poire William' of kruidnagel & steranijs of kaneelstokjes

Voor de variant met Poire William giet je na een geslaagde stollingstest een scheut(je) likeur bij de hete gelei, roer en vul de bokaaltjes.

kweeperengelei met Poire William
Andere smaakjes bekom je door een 2-tal kaneelstokjes te laten meekoken met het kweeperensap.

kweeperengelei met kaneel
Of laat 2 kruidnagels en 1 steranijs meekoken.

kweeperengelei met kruidnagel en steranijs
Verwijder de kruiden uit de gelei vooraleer je die in potjes giet.

Neem als ontbijt een zelfgebakken bruine boterham, smeer er een dikke laag gelei op en je dag kan niet meer stuk...
Enjoy!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten