Langs de
ene kant zitten we in de “Dagen zonder vlees”, langs de andere
kant is er de “Nationale Stoofvlees-frietdag”. De absolute
Vlaamse klassieker.
Wat nu?
Wel laat me, zoals in mijn karakter ligt, niet extreem gaan en voor
een gulden middenweg kiezen.
Ik doe
mee met de Nationale Stoofvlees-frietdag maar serveer er een royale
schotel geroosterde groenten bij.
Bovendien
maak ik mijn stoofvlees van overheerlijke varkenswangen van
Hoevevlees Maertens.
Daarbij
gebruik ik een lokaal super bier om het geheel een wel heel
feestelijke schwung te geven.
Laat ik
er maar helemaal tegenaan gaan, ik gebruik gewoon twee versies van
Rodenbach. Varkenswangetjes van dergelijke kwaliteit verdienen een
Rodenbach Vintage Limited Edition. En om erbij te drinken schenk ik
met plezier de Rodenbach Grand Cru.
Hé 't
is een nationale culinaire
feestdag hé.
Wat heb
ik gebruikt:
1.350 kg
varkenswangen (17 stuks), Hoevevlees Martens
750 ml
bruin bier, Rodenbach Limited Edition, Oak Aged Ale, 7%
250 ml
bruine fond
2 uien,
fijngesneden
2
teentjes look, geperst
2
eetlepels bloem
kruidentuiltje:
laurierblaadjes, tijm, peterseliestengels
peper en
zout
2 sneden
wit brood, zonder korst
2 ruime
eetlepels mosterd, Wostyn
olijfolie
boter
Voor
erbij:
AGA frietjes
schaal
geroosterde groenten: aardpeer, wortels, pastinaak, rode biet
Hoe ga
je tewerk:
Doe
wat olijfolie en een nootje boter in een gietijzeren cocotte. Laat
warmen op de sudderplaat.
Kleur
de varkenswangen langs alle zijden. Doe dit in 2 keer, teveel vlees
ineens bruinen geeft geen goed resultaat.
Als
dit niet lukt op de sudderplaat verplaats dan de pot naar de hete
plaat maat laat het vet niet branden.
Haal
de gekleurde wangetjes uit de pot. Doe er de fijngesneden ui en
geperste knoflook in en laat glazig stoven.
Leg
de varkenswangen terug in de cocotte, kruid met peper en zout en
bestrooi met 2 lepels gezeefde bloem. Schep om.
Verwarm
de fond en de Rodenbach.
Leg
het kruidentuiltje tussen het vlees en giet er het warme vocht over.
Schep nogmaals om en zorg dat het vlees helemaal onder staat.
Smeer
een dikke laag mosterd op het brood. Leg de boterhammen, met de
besmeerde kant naar onder, bovenop het vlees.
Breng
de inhoud aan de kook, leg het deksel op de pot en verplaats die op
de richel op de bodem in de sudderoven. Ik heb het vlees 4 uur laten
garen.
Schep
de varkenswangen uit de saus. Roer de saus glad en laat inkoken tot
de gewenste hoeveelheid en dikte. Doe het vlees er terug bij.
De
wangen worden nog lekkerder als je die een nacht laat staan en de
volgende dag opwarmt.
Lekker
met een schaal AGA frietjes, geroosterde groenten en een Rodenbach
Grand Cru..., dat is pas zalig eten en drinken :-)
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten