Intro
Ook al
laat de zon het afweten, deze gazpacho laat zich smaken! Met de
blender is de soep in één twee drie gemaakt. De aioli geeft
de gazpacho een subtiele looksmaak. Heerlijk
als lichte lunch, met wat
lekker brood met olijfolie, Serrano ham en Manchego kaas. En
natuurlijk ook als tussengerecht na de dippers en voor de chili con
carne!
Ingrediënten
750 ml
tomatenpuree (uit mijn diepvries)
Bereiding
's
Zomers, wanneer de tomaten zongerijpt zijn, is het, het moment om
voorraden op te slaan. Een zelfgemaakte tomatenpulp is een prima
basis voor allerhande recepten, zeker voor de gazpacho, en altijd klaar voor gebruik.
De puree
heb ik wat gepimpt!
Zo ga je
aan de slag voor de pulp:
Was de tomaten, kroontjes verwijderen is
niet nodig. Snij ze grofweg in stukken en doe ze in de grote Aga
bakschaal. Nu kan je allerhande smaakmakers toevoegen. Een paar
chilipepertjes met zaadjes, ongepelde, gekneusde knoflooktenen, ajuin of
sjalot grofgesneden, tijm en/of rozemarijn, laurierblaadjes...
Schuif
het bakblik in het midden van de braadoven gedurende een half uur,
zodat de inhoud kan garen en zijn aroma's afgeven.
Laat wat afkoelen
en pureer alles met de Kitchenaid groentezeef of een andere roerzeef.
Doe
de tomatenpuree
of tomatenstukjes
met sap, komkommer en rode paprika's in de blender. Voeg de wijnazijn
en de aioli toe. Mix tot een gladde soep en breng op smaak met zout en
peper. Zet
koel weg. Afwerken met wat olijfolie vóór het serveren.