Dat
Brugge één van de mooiste steden ter wereld is staat buiten kijf.
De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op allerhande mensen, zo
ook op onze Britse vrienden. Zodra ze kunnen plannen ze enkele dagen
in het Venetië van het Noorden. Niet alleen voor onze cultuur en
sfeer maar ook voor onze heerlijke bieren komen John & Bobby
regelmatig op speurtocht.
Vroeger
spraken we dan steevast af in 'Den Dyver', het jammer genoeg ter
ziele gegane super bierrestaurant langs de Dijver. We hebben er
jarenlang fantastische avonden doorgebracht. (Sinds 2014 is er een
nogal prijzige luxe bistro met dezelfde naam gevestigd met een
klassieke kaart … zonder bier).
Zij die
mij kennen en volgen, weten dan ook dat de echtgenoot en yours truly
het gerstenat wel genegen zijn.
Om een
lang verhaal kort te maken, we wilden de sfeer nog eens van toen
herbeleven en zorgden dus voor een 'Ode aan Den Dyver' menu en
nodigden onze Angelsaksische vrienden uit in Casa Latti.
John is
een 'big fan of stjoofvleis met frietjes' zoals hij dat zelf zo graag
zegt, dus kon ik ook niet anders dan onze nationale klassieker als
trotse hoofdschotel aanbieden.
Ik wilde
niets aan het toeval overlaten, dus deed ik voor de bieren beroep op
een specialist ter zake, Patrick van Drankencentrale Rotsaert. De
deskundige uitleg en de passie waarmee hij een bepaald bier
voorstelde bij mijn menu-onderdelen zou je zowaar doen vergeten dat
er ooit iets anders bij lekker eten werd gedronken. De echtgenoot kon
beginnen studeren, want zoals het altijd werd gedaan in Den Dyver,
wilde ik ook de volledige uitleg over het biertje voorschotelen.
Geniet
mee!
Aperitief
Als
starter serveer ik Vijgen met Roquefort en Serranoham en bladerdeeg spiraaltjes met pesto.
Daarbij
dronken we 'Saison Dupont', een hoge gistingsbier met hergisting in
de fles. Het wordt gebrouwen in Tourpes, een klein dorpje in de
provincie Henegouwen.
Het bier
heeft een alcoholpercentage van 6,5%.
Saison
Dupont wordt beschouwd als “de klassieker” onder de Belgische
seizoen bieren. Koperblond, de fijnste aroma's en een sterke
bitterheid maken dit bier tot een dorstlesser zonder gelijke.
Dien op
aan keldertemperatuur (12°C) of lichtjes gekoeld.
En …
de toon was meteen gezet!
Voorgerecht
De
rillettes van konijn met Oude Geuze Boon in de bereiding, mocht op
deze mooie avond zeker niet ontbreken.
Het eet
ook zo gezellig… een beetje smeren op een toastje, uitjes en
augurkjes erbij, een lepeltje kweeperengelei, en… af en toe
doorspoelen.
Oude
Geuze Boon is een monument van smaak en heeft een alcohol van 7%.
Proef en
ontdek de fruitige pompelmoes- en gembersmaak met een toets van
muskaatdruiven.
Het
bestaat voor 90% uit malse lambiek van 18 maanden oud, 5% karaktervol
bier van 3 jaar en 5% heel jonge lambiek.
Alle
Boon bieren zijn gerijpt op eikenhouten foeders. Om te bottelen
brengt met de geuze weer op gistingstemperatuur. De flessen worden
dan in een geklimatiseerde ruimte geplaatst, zodat de geuze kan
nagisten op fles.
Een leuk
wist-je-datje is, wil je de botteldatum kennen? Trek dan van de
houdbaarheidsdatum 20 jaar af.
Hoofdgerecht
Het
hoofdgerecht, varkenswangetjes met AGA frietjes, een variant op het
gerecht dat werd uitgeroepen tot de nummer 1 vlaamse klassieker,
stoofvlees met friet.
Bij de
nummer één hoort een nummer 1 bier: Straffe Hendrik Quadrupel.
Dus deze
keer gaat er een fles Quadrupel bij de wangetjes. Als je het mij
vraagt is dit de PERFECTE match!
Straffe
Hendrik Quadrupel is een donkerbruin bier met krachtige, volle smaak
en hergisting op de fles. Het is 11% die we schenken aan 8°.
Straffe
Hendrik Quadrupel gelanceerd in 2010, kan omschreven worden als een
rijk bier, intens donker van kleur en volmondig qua smaak. Het aroma
is kruidig en elegant met licht geroosterde toetsen.
De
afdronk is licht stroperig.
Straffe
Hendrik Quadrupel combineert ook uitstekend met chocolade desserts.
Dessert
Een
toppertje op mijn blog is de 'Mascarpone taartjes met crumble van speculaas'. Dus wou ik die ook maken op deze speciale avond.
Patrick
raadde ons een Cookie Beer aan!
Cookie
Beer is een Belgisch bier gebrouwen door Brasserie d'Ecaussinnes in
Henegouwen.
Het is een goudblond speciaalbier met een alcoholpercentage van 8%.
Dit bier
bevat aroma's van kaneel en speculaas.
Bij een
tweede glas Cookie Beer kwam ik met een 'slice of gingerbread' op de
proppen. Ik weet het, nogal gedurfd, maar het was meteen een schot in
de roos. John proefde er zo de smaak van Groot-Brittannië in, “A
gingerbread as it should be!” Geef toe een mooier compliment kun je
niet krijgen.
It
was a perfect evening with dear friends, nice food and good beers!
Just the way we like it.
Mijn
welgemeende dank aan Patrick van Drankencentrale Rotsaert, voor het prima advies!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten