Het
weekend in het teken van 'de patat' zit er op. Vriendin Martine
zorgde weer voor een gezellig en lekker feest. Ideaal dus om de week
te starten met een bordje healthy food.
Wat
dacht je van gierst.
Gierst
is een graansoort die waarschijnlijk niet in elke voorraadkast staat.
Eigenlijk ten onrechte. Het is een graangewas met een zeer hoge
voedingswaarde.
In de
middeleeuwen kende iedereen gierst. Het was een ideaal
vervangingsmiddel voor vlees. Toen mocht je in de vastentijd geen
vlees eten en moesten de mensen zwaar werk verrichten.
Gierst
heeft een mooie goudgele kleur en een licht zoete smaak. Als je de
korrels voor het koken eventjes roostert, dan krijgen ze een
notensmaak.
Ik
serveer er geroosterde worteltjes bij. In Casa Latti heb ik komaf
gemaakt met groenten te koken en het lekkerste met het kookvocht weg
te gieten. Bijna alle groenten kan je roosteren en het zijn keer voor
keer echte smaakbommen als je zo klaar maakt.
Redenen
te over dus om dit gerechtje voor te schotelen in de 'dagen zonder
vlees'.
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
100 gram
gierst, Lima
250 ml
groentebouillon
1 kg
wortels, Biobello
½
theelepel komijn zaadjes
1 klein
pikant gedroogd pepertje
20 gram
geschaafde amandelen
1 potje
verse koriander
1 limoen
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
olijfolie
Hoe ga
je tewerk:
Schraap
de wortelen, snij ze in de lengte in vier en daarna elk stuk in de
helft door, zo bekom je staafjes. Hoe dikker de stukken wortel hoe
langer de gaartijd.
Leg de
stukken wortel in een schaal en verdeel er wat olijfolie over. Kruid
met fleur de sel en met peper.
Schuif
de schaal op de 1ste richel van onderaan in de braadoven gedurende 30
minuten. Schep halverwege de gaartijd de inhoud van de schaal om.
Controleer de gaarheid, de wortels mogen wel nog wat beet hebben.
Spoel de
gierst in een zeef onder koud stromend water. Laat goed uitlekken.
Zet een
anti-kleefpan zonder vetstof op de sudderplaat, doe de gierst erin
en laat de korrels roosteren. Dit lukt ook prima op de bodem van de
sudderoven.
Kneus de
komijn zaadjes en het pepertje in een vijzel.
Zet een
pot zonder vetstof op de sudderplaat.
Warm een
geutje olijfolie op en voeg de komijn en het pepertje toe, roer.
Na
enkele minuten doe je er de geroosterde gierst bij.
Giet er
de warme bouillon bij, roer en breng aan de kook.
Zodra de
inhoud kookt, leg je het deksel op de pot en verplaats die naar de
bakoven, op het rooster op de bodem gedurende +/- 25 minuten.
Rooster
de geschaafde amandelen in een anti-kleefpan of op bake-o-glide op de
sudderplaat. Laat ze lichtjes kleuren.
Hak de
koriander grof, ook de steeltjes.
Verdeel
de gierst over twee borden en schep er de geroosterde worteltjes
over.
Werk af
met geroosterde amandelschilfers en koriander. Sprenkel er nog wat
olijfolie over en dien op.
Enjoy!
Bron:
Bon Appétit
Geen opmerkingen:
Een reactie posten