Ik vind
het altijd leuk als ik een historisch 'wist-je-datje' van een recept
kan meegeven. Zo heb ik deze keer de naam eens opgezocht van mijn
voorgerecht, Sint-Jakobsschelp. Moeilijk is het niet, de pelgrims die
naar Santiago de Compostela in Spanje kwamen gebruikten de schelp om
water te scheppen. Santiago betekent 'Sint-Jacobus', vandaar de naam
dus!
Ik ga de Sint-Jakobsnoot alle eer aan doen, deze lekkere zeevrucht héél
puur houden en opdienen op een bedje van zoete aardappel. De puree
van zoete aardappel kan je perfect op voorhand maken. Zo zet je weer
à -la-minute iets heerlijks op tafel.
Als
voorgerecht geeft ik twee noten per persoon, wil je dit lekkers geven
als lunch dan zou ik verdubbelen.
Wat heb
ik gebruikt voor 4 personen:
8 grote
coquilles, liefst verse
4
plakjes rauwe ham
2 zoete
aardappels (bataat)
1
sinaasappel
20 ml
walnotenolie
1
teentje knoflook, geperst
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
enkele
blaadjes verse munt
olijfolie
Hoe ga
je tewerk:
Boen
de sinaasappels. Rasp de schil en pers het sap uit.
Roer
de rasp, de helft van het sinaasappelsap, walnotenolie, wijnazijn en
het geperste teentje look goed los in een maatbeker. Zet opzij.
Schil
de aardappels en snij ze in blokjes. Zet onder water.
Breng
ze aan de kook op de hete plaat. Zodra ze koken verplaats je de pot
naar de sudderplaat, laat nog 1 minuut doorkoken. Giet het water af.
Leg het deksel terug op de pot en zet die op de sudderplaat totdat er
zich stoom heeft ontwikkeld. Hou het deksel toe en verplaats de
aardappels naar de sudderoven, gedurende een kwartier.
Controleer
de gaarheid en pureer de aardappels.
Meng
met de sinaasappel dressing en breng op smaak met fleur de sel en
peper. Indien de puree te droog is, kan je nog wat sinaasappelsap
toevoegen.
Snij
de rauwe ham in de lengte in twee.
Wikkel
rond elke coquille een reepje ham.
Bestrijk
de bovenkant van de coquille met een borsteltje met olijfolie. Kruid
met draaitje van de pepermolen.
Zet
een anti-kleefpannetje op de hete plaat.
Leg
de coquilles erin met de geoliede kant naar beneden. Laat 1
minuut bakken.
Keer
de vruchten en laat ook de andere kant nog 1 minuut bakken.
Dien
op, op een bedje van zoete aardappelpuree. Werk af met fleur de sel en
enkele muntblaadjes.
Enjoy!
Inspiratie:
Magazine voor Chefs, SLIGRO
Geen opmerkingen:
Een reactie posten