Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

donderdag 5 maart 2015

Rösti's van zoete aardappel

Volgens de sociale media zitten we dus nog steeds in de “Dagen zonder vlees”. Om die dagen aangenaam te maken zorg je er dus best voor dat elke maaltijd gevarieerd, lekker en gezond is.

Rösti's van zoete aardappel

We gaan er dus eens een patat op geven. Niet zomaar een patat, nee, een bataat. De bataat of zoete aardappel is afkomstig uit Zuid-Amerika. Het vruchtvlees kan net als de schil wit, roze, rood, oranje, geel of paars zijn.

Je kan er alle kanten mee op: koken in de schil, tot kroketten en puree verwerken, poffen in de oven, gratineren, verwerken tot chips. De bataat wordt zelfs verwerkt in taarten en gebak. In de Amerikaanse keuken staat ze steevast op het menu bij Thanksgiving.

Ik kies voor een flink uit de kluiten gewassen exemplaar en maak er lekkere rösti's mee.

Zoete aardappel of bataat

Wat heb ik gebruikt:

700 gram geschilde zoete aardappel, BioBello
1 rode ui
2 eetlepels bloem
1-2 eetlepels Griekse yoghurt, Easiyo
20 gram geklaarde boter
1 ei
fleur de sel
peper van de molen

Voor erbij:
enkele sneetjes gerookte zalm
postelein, BioBello
100 gram Griekse yoghurt
1 à 2 koffielepels mierikswortelpasta
fleur de sel
peper van de molen
1 limoen


Hoe ga je tewerk:

Schil en rasp de bataat. Pel en rasp de rode ui.

Rösti's van zoete aardappel
 
Doe het mengsel in een zeef en duw er zo veel mogelijk vocht uit.
Doe de rasp in een kom en meng met de bloem, yoghurt, geklaarde boter, ei, peper en zout.

Leg bake-o-glide op de sudderplaat en schep er kleine hoopjes van het röstimengsel op. Druk plat met een spatel tot een soort pannenkoekje. Je kan de rösti's natuurlijk ook bakken in een antikleefpan.

Rösti's van zoete aardappel

Bak de rösti ongeveer 5 minuten langs een kant, keer voorzichtig om met een spatel en bak ook de andere kant. De rösti's moeten een mooi kleurtje krijgen en de binnenkant moet gaar zijn.
Leg ze op een bord en hou ze warm in de sudderoven terwijl je de volgende rösti's bakt.

Voor de dressing meng je Griekse yoghurt met mierikswortelpasta. Roer goed los en kruid met fleur de sel en peper.
Serveer de rösti's met gerookte zalm, postelein en partjes limoen. Geef er een flinke schep van de frisse dressing bij.

Enjoy!


Inspiratie: Jamie Magazine.nl
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly