Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 29 maart 2015

Biermenu 'Ode aan Den Dyver'

Dat Brugge één van de mooiste steden ter wereld is staat buiten kijf. De stad heeft een enorme aantrekkingskracht op allerhande mensen, zo ook op onze Britse vrienden. Zodra ze kunnen plannen ze enkele dagen in het Venetië van het Noorden. Niet alleen voor onze cultuur en sfeer maar ook voor onze heerlijke bieren komen John & Bobby regelmatig op speurtocht.

Vroeger spraken we dan steevast af in 'Den Dyver', het jammer genoeg ter ziele gegane super bierrestaurant langs de Dijver. We hebben er jarenlang fantastische avonden doorgebracht. (Sinds 2014 is er een nogal prijzige luxe bistro met dezelfde naam gevestigd met een klassieke kaart … zonder bier).

Zij die mij kennen en volgen, weten dan ook dat de echtgenoot en yours truly het gerstenat wel genegen zijn.

Om een lang verhaal kort te maken, we wilden de sfeer nog eens van toen herbeleven en zorgden dus voor een 'Ode aan Den Dyver' menu en nodigden onze Angelsaksische vrienden uit in Casa Latti.

John is een 'big fan of stjoofvleis met frietjes' zoals hij dat zelf zo graag zegt, dus kon ik ook niet anders dan onze nationale klassieker als trotse hoofdschotel aanbieden.

Ik wilde niets aan het toeval overlaten, dus deed ik voor de bieren beroep op een specialist ter zake, Patrick van Drankencentrale Rotsaert. De deskundige uitleg en de passie waarmee hij een bepaald bier voorstelde bij mijn menu-onderdelen zou je zowaar doen vergeten dat er ooit iets anders bij lekker eten werd gedronken. De echtgenoot kon beginnen studeren, want zoals het altijd werd gedaan in Den Dyver, wilde ik ook de volledige uitleg over het biertje voorschotelen.

Geniet mee!

Aperitief

Saison Dupont

Als starter serveer ik Vijgen met Roquefort en Serranoham en bladerdeeg spiraaltjes met pesto.

Vijgen met Roquefort en Serranoham met Saison Dupont

Daarbij dronken we 'Saison Dupont', een hoge gistingsbier met hergisting in de fles. Het wordt gebrouwen in Tourpes, een klein dorpje in de provincie Henegouwen.
Het bier heeft een alcoholpercentage van 6,5%.
Saison Dupont wordt beschouwd als “de klassieker” onder de Belgische seizoen bieren. Koperblond, de fijnste aroma's en een sterke bitterheid maken dit bier tot een dorstlesser zonder gelijke.
Dien op aan keldertemperatuur (12°C) of lichtjes gekoeld.

En … de toon was meteen gezet!


Voorgerecht

Oude Geuze Boon

De rillettes van konijn met Oude Geuze Boon in de bereiding, mocht op deze mooie avond zeker niet ontbreken.
Het eet ook zo gezellig… een beetje smeren op een toastje, uitjes en augurkjes erbij, een lepeltje kweeperengelei, en… af en toe doorspoelen.

Rillettes van konijn met Oude Geuze Boon

Oude Geuze Boon is een monument van smaak en heeft een alcohol van 7%.
Proef en ontdek de fruitige pompelmoes- en gembersmaak met een toets van muskaatdruiven.
Het bestaat voor 90% uit malse lambiek van 18 maanden oud, 5% karaktervol bier van 3 jaar en 5% heel jonge lambiek.
Alle Boon bieren zijn gerijpt op eikenhouten foeders. Om te bottelen brengt met de geuze weer op gistingstemperatuur. De flessen worden dan in een geklimatiseerde ruimte geplaatst, zodat de geuze kan nagisten op fles.

Een leuk wist-je-datje is, wil je de botteldatum kennen? Trek dan van de houdbaarheidsdatum 20 jaar af.


Hoofdgerecht

Straffe Hendrik Quadrupel

Het hoofdgerecht, varkenswangetjes met AGA frietjes, een variant op het gerecht dat werd uitgeroepen tot de nummer 1 vlaamse klassieker, stoofvlees met friet.

Varkenswangetjes in Straffe Hendrik Quadrupel

Bij de nummer één hoort een nummer 1 bier: Straffe Hendrik Quadrupel.
Dus deze keer gaat er een fles Quadrupel bij de wangetjes. Als je het mij vraagt is dit de PERFECTE match!

Straffe Hendrik Quadrupel is een donkerbruin bier met krachtige, volle smaak en hergisting op de fles. Het is 11% die we schenken aan 8°.
Straffe Hendrik Quadrupel gelanceerd in 2010, kan omschreven worden als een rijk bier, intens donker van kleur en volmondig qua smaak. Het aroma is kruidig en elegant met licht geroosterde toetsen.
De afdronk is licht stroperig.
Straffe Hendrik Quadrupel combineert ook uitstekend met chocolade desserts.



Dessert

Cookie Beer

Een toppertje op mijn blog is de 'Mascarpone taartjes met crumble van speculaas'. Dus wou ik die ook maken op deze speciale avond.

Mascarponetaartje met crumble van speculaas met Cookie Beer

Patrick raadde ons een Cookie Beer aan!
Cookie Beer is een Belgisch bier gebrouwen door Brasserie d'Ecaussinnes in Henegouwen.
Het is een goudblond speciaalbier met een alcoholpercentage van 8%.
Dit bier bevat aroma's van kaneel en speculaas.

Bij een tweede glas Cookie Beer kwam ik met een 'slice of gingerbread' op de proppen. Ik weet het, nogal gedurfd, maar het was meteen een schot in de roos. John proefde er zo de smaak van Groot-Brittannië in, “A gingerbread as it should be!” Geef toe een mooier compliment kun je niet krijgen.

Gingerbread cake met Cookie Beer

It was a perfect evening with dear friends, nice food and good beers! Just the way we like it.



Mijn welgemeende dank aan Patrick van Drankencentrale Rotsaert, voor het prima advies!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly