Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

zondag 22 december 2013

Cake voor Kerst

De eindejaarsperiode zorgt steeds weer voor die 'cosy' romantische sfeer. kerstliedjes, de boom, de ballen, de slingers, de lichtjes en veel rode, groene en witte accenten. 

Cake voor Kerst
 
Ook in mijn borden zie ik die sfeer graag terugkomen. In deze periode ligt er dan ook steeds een zakje veenbessen in mijn winkelwagentje. In Casa Latti zijn we gek op een lekker zurige cranberry compote. De besjes zijn gewoon kerst! Niet alleen hun typische smaak maar hun dieprode kleur past perfect op een kersttafel. 

Cake voor Kerst
 
Omdat ik gewoon zin had in een cake heb ik ze dit keer in een lekker gebak verwerkt. Volg je even mee? Oh, en zing ondertussen maar gerust van 'Jingle all the way'!


Wat heb ik gebruikt:

170 g verse cranberries, is de helft van een zakje
230 g patisseriebloem, gezeefd
180 g fijne kristalsuiker
½ theelp bakpoeder
½ theelp natriumbicarbonaat
snuifje zout
2 grote eieren
100 g halfvolle melk
100 g Griekse yoghurt 2%, Delhaize
75 g versgeperst sap van clementines
de zeste van 1 clementine
75 g zonnebloemolie
2 theelp vanille extract

Compote als afwerking:
170 g verse cranberries
1 soeplp rietsuiker
sap van 1 clementine
1 kaneelstokje
bloemsuiker


Hoe ga je tewerk:

Begin met de compote, doe de veenbessen, rietsuiker, sap van clementine en kaneelstokje in een pannetje met deksel.
Breng aan de kook op de sudderplaat en zet 20 minuten onderaan in de bakoven.

Ik heb een ronde bakvorm gebruikt met 20 cm diameter en 6 cm hoog.
In een grote kom meng je bloem, suiker, bakpoeder, natriumbicarbonaat en een snuifje zout.

Klop de eieren los in een mengbeker en voeg er de melk, yoghurt, sap van clementines, zeste, zonnebloemolie en vanille extract aan toe.

Giet het vochtige mengsel, al roerend vanuit het midden, bij de droge ingrediënten. Het resultaat is een mooi glanzend deeg. Schep er de helft van het zakje cranberries voorzichtig onder.
Giet het deeg in de ingevette vorm.

Bak 1 uur in het midden van de bakoven. De cake is gaar als er niets meer kleeft aan een in het midden gestoken prikker.
Zet de vorm op een rooster en laat 20 minuten afkoelen.
Haal de cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.

Werk de cake af met wat bloemsuiker en een schepje veenbessen compote.

Cake voor Kerst

Merry Christmas!

Cake voor Kerst

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly