Dit jaar
was het echt wel geen traditionele kerst in Casa Latti.
Op 22
november waren de echtgenoot en ik uitgenodigd op de Delhaize
Foodshow.
Daar
stelden de partners van Delhaize nieuwe eindejaarsproducten voor.
Niet minder dan 500 nieuwe producten zijn tijdens deze periode in de
rekken gekomen.
Dus de
echtgenoot met de camera in de aanslag, ik, enkele collega bloggers
en de pers, mochten van dit alles meegenieten. We kregen tekst en
uitleg en vooral mochten we uitgebreid proeven.
Het was
op de foodshow dat het idee groeide om onze kinderen en kleinkinderen
het een en ander van dit lekkers te laten proeven met kerst in plaats
van de traditionele kalkoen.
Hoe meer
kerst nadere hoe meer ik mezelf moest overtuigen om niet in de potten
en pannen te staan roeren. Als gepassioneerde amateurkok en foodie
werk ik altijd onder het motto 'wat je zelf doet, doe je beter'. Ook
mijn blog is er niet om afgewerkte producten te promoten, in
tegendeel ik sta erop al de recepten die ik presenteer, zelf te
maken.
Dus
buiten ieders verwachtingen ging ik deze keer dus voor een kerst met
vooral dippers. At last, toen ik in het reine was met mezelf, heb ik
met wat trekken en sleuren de echtgenoot ook warm gekregen voor dit
concept.
Mijn
'Christmas dip' is uiteindelijk een succesverhaal geworden! Door het
grote enthousiasme aan onze feesttafel, wil ik jullie laten
meegenieten en misschien steek je er nog wat van op. En je hoeft niet
te eindigen met de feestmaand, het hele jaar is het gewoon heel
gezellig tafelen zo.
Het
festijn begint met:
een CavaBrut Cuvée Raventos. Erbij proeven we van aperitiefwafeltjes van
Piet Verduijn. In een verpakking heb je twee smaken: honing/mosterd
en kaas/ui.
Op onze
kersttafel staat een waaier aan potjes en schaaltjes, voor elk wat
wils!
- Trio humus van vergeten groenten: rode biet en pompoen met een toets van honing, pastinaak met een vleugje kaneel en gegrilde wortels met een toets van look. Zeker een aanrader.
- Tapenade van eekhoorntjesbrood, Sud'n'sol. Lekker zowel warm als koud.
- Trio tapenades, Peppadew, Summerkiss en kaas.
- Trio Pomodori.
- Trio Bruscetti.
- Trio pesto.
- Minipaprika's Inca's, een explosie van smaak.
- Zoete peper, geroosterd.
- Chutney van mango.
Zet bij
de dippers een mand met grissini's, crackers en toast.
De
Kerstboom van biobrood met verschillende zaadjes en pitten van De
Trog, om zelf af te bakken, is er héél lekker bij.
Snij een
ciabattabrood in cm dikke repen, verdeel in een ovenschaal,
besprenkel met olijfolie en bak 10 minuten onderaan de braadoven.
Vul een
schaal met rauwe groenten om te dippen. Ik heb bloemkoolroosjes en
radijsjes. Wortel, komkommer en witte selder in staafjes.
In het
midden van dit alles mag een schaal vol flinterdun gesneden plakjes
Italiaanse charcuterie van Rosa dell'Angelo, niet ontbreken. De charcuterie is heel
herkenbaar aan de zwarte band op de verpakking.
Ik kies
voor:
- Salame peperoncino rosso.
- Prosciutto cotto Italiano.
- Culatello di Parma.
- Prosciutto crudo maiale nero, van het zwart varken uit Parma.
In feite
blijf je gewoon smikkelen en smullen en heb je één en al
gezelligheid aan je tafel.
Een leuk
gadget op tafel is een Pepperron verstuiver. Het is een geraffineerde
manier om je schotels en salades te kruiden. Het bevat geen olie en
is dus perfect light!
Tussendoor
een glaasje Carpaccio Vitello Tonnato. Super lekker fijne sneetjes
kalfsvlees met een lekker sausje op basis van tonijn, olijfolie,
kappertjes en citroen.
Vervolgens
kies ik voor een hapje Raclette 'Pick & Mix' Delhaize. Het gamma
bestaat uit 4 smaken: daslook, witte wijn van Arbois, Grange du Mont
en Peperkruiden.
Als
laatste ga ik voor Bertagni verse deegwaren, 'Cappellacci met
girollen' verrijkt met romige ricotta.
Kook de
deegwaren enkele minuten in ruim gezouten water. Geef je tafelgenoten
elk een bordje met een drietal Cappellacci afgewerkt
met olijfolie, een paar krulletjes
Parmigiano-Reggiano
en
een blaadjes rucola.
Nu
is
het tijd voor een fris tintje!
Twee
nieuwe sorbets, trouwens echte aanraders, kwamen in het assortiment.
- Een rode wijn sorbet, gemaakt met een rode Merlot wijn en een subtiel smaakje van braambessen en zwarte bessen.
- Een cava sorbet met rode vruchten en violet. Een heuse nieuwjaarssorbet!
We
zijn toe aan een lekker potje koffie met
zalige zondaartjes!
- Ambachtelijke koekjes van Stephen Destrée. Er is keuze uit 8 smaken maar mijn voorkeur gaat naar de chocolade met sinaasappel en de koekjes met oranjebloesems.
- Echte orangettes en citronnettes met donkere chocolade van Choc Fruits.
- Een assortiment van 12 macarons, Special Edition van Château Blanc.
- En als 'top of the bill' een echte verrukking voor de smaakpapillen: de chocolade Alex&Alex, gemaakt door Frédéric Blondeel, een gerenommeerde chocolatier.
Om
de gaatjes helemaal te vullen stel ik je BelGin voor, een Gin voor die door
Delhaize is gecreëerd
op
basis van 100% Belgische ingrediënten waaronder chicoreiwortel. Deze
gin is gestookt door stokerij Filliers met de samenwerking van Manuel
Wouters. Je
drinkt hem zoals het in is tegenwoordig, met een tonic. Niet zomaar
een tonic maar een Fentimans light of regular.
Dit
was onze 'Kerst anders bekeken'. Ik vond het leuk om doen en zag
alleen maar blije gezichten.
Happy 2014!