Intro
Deze
'one-pot-wonder' is het summum voor wie houd van de heerlijke geuren
van het Midden-Oosten. Je kan
deze schotel perfect maken in een tajine of gebruik een gietijzeren
pot. Het is
een super makkelijk recept, je begint best met al je ingrediënten
binnen handbereik te plaatsen en daarna verdwijnt het een na het
ander in de cocotte. Wees
vooral niet zuinig met je kruiden, het mogen best volle lepels zijn. En tot
slot verdwijnt het totaal pakket in je oventje. We
beginnen eraan.
Ingrediënten
1
butternut
2
middelmatige uien
2
soeplepels zonnebloemolie
1
theelepel komijnzaadjes
2
theelepels gemalen komijn
2
theelepels gemalen koriander
2
theelepels kurkuma
2
theelepels kaneel
2
soeplepels Harissa
3 grote
soeplepels vloeibare honing
400 gram
tomaten in stukjes, blik
400 gram
kikkererwten + vocht, blik
2 handen
gedroogde abrikozen
zeezout
zwarte
peper van de molen
ingelegde
citroen
platte
peterselie, de blaadjes
Bereiding
Verwijder
de schil en de zaden van de butternut en snij het vruchtvlees in
gelijke blokjes. Pel de
uien en hak ze grof.
Verhit
een cocotte op de sudderplaat en voeg de uien toe zonder vetstof.
Eenmaal de uien beginnen te zweten, voeg je zonnebloemolie toe en de
komijnzaadjes. Laat de uien glazig worden, maar niet bruin.
Voeg nu
gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en kaneel toe. Roer en
laat alle kruiden de olie absorberen.
Doe de
butternut in de pot en schep nogmaals goed om. Vervolgens
is het de beurt aan de honing en harissa. Nu gaan
de tomaten en de kikkererwten met het vocht in de cocotte. Kruid
met peper en zout.
Als
laatste verdwijnen de hele abrikozen in de pot, roer nogmaals de hele
inhoud goed om. Plaats
het deksel op de cocotte, breng de inhoud aan de kook. Zet de
pot 1 uur op het rooster op de bodem van de bakoven. Of enkele uren
in de sudderoven, drie, vier... uur, het maakt niet uit.
Haal de
cocotte uit de oven en controleer de gaarheid van de pompoen. De helft van de peterselie mag erbij.
Snij de
ingemaakte citroenen in stukken. Hak de peterselie blaadjes grof. Werk af
met peterselie en citroen. Enjoy
this delicious winterdish!
Extra / Tip
Dien op
met couscous of een lekker stuk brood.