Stoofpotje van butternut en kikkererwten

Intro

Deze 'one-pot-wonder' is het summum voor wie houd van de heerlijke geuren van het Midden-Oosten. Je kan deze schotel perfect maken in een tajine of gebruik een gietijzeren pot. Het is een super makkelijk recept, je begint best met al je ingrediënten binnen handbereik te plaatsen en daarna verdwijnt het een na het ander in de cocotte. Wees vooral niet zuinig met je kruiden, het mogen best volle lepels zijn. En tot slot verdwijnt het totaal pakket in je oventje. We beginnen eraan.
Stoofpotje van butternut en kikkererwten

Ingrediënten

1 butternut
2 middelmatige uien
2 soeplepels zonnebloemolie
1 theelepel komijnzaadjes
2 theelepels gemalen komijn
2 theelepels gemalen koriander
2 theelepels kurkuma
2 theelepels kaneel
2 soeplepels Harissa
Stoofpotje van butternut en kikkererwten
3 grote soeplepels vloeibare honing
400 gram tomaten in stukjes, blik
400 gram kikkererwten + vocht, blik
2 handen gedroogde abrikozen
zeezout
zwarte peper van de molen
ingelegde citroen
platte peterselie, de blaadjes
Stoofpotje van butternut en kikkererwten

Bereiding

Verwijder de schil en de zaden van de butternut en snij het vruchtvlees in gelijke blokjes. Pel de uien en hak ze grof.

Verhit een cocotte op de sudderplaat en voeg de uien toe zonder vetstof. Eenmaal de uien beginnen te zweten, voeg je zonnebloemolie toe en de komijnzaadjes. Laat de uien glazig worden, maar niet bruin.

Voeg nu gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma en kaneel toe. Roer en laat alle kruiden de olie absorberen.

Doe de butternut in de pot en schep nogmaals goed om. Vervolgens is het de beurt aan de honing en harissa. Nu gaan de tomaten en de kikkererwten met het vocht in de cocotte. Kruid met peper en zout.

Als laatste verdwijnen de hele abrikozen in de pot, roer nogmaals de hele inhoud goed om. Plaats het deksel op de cocotte, breng de inhoud aan de kook. Zet de pot 1 uur op het rooster op de bodem van de bakoven. Of enkele uren in de sudderoven, drie, vier... uur, het maakt niet uit.
Stoofpotje van butternut en kikkererwten
Haal de cocotte uit de oven en controleer de gaarheid van de pompoen. De helft van de peterselie mag erbij.
 
Snij de ingemaakte citroenen in stukken. Hak de peterselie blaadjes grof. Werk af met peterselie en citroen. Enjoy this delicious winterdish!
 

Extra / Tip

Dien op met couscous of een lekker stuk brood.
Stoofpotje van butternut en kikkererwten