Intro
Deze
avond waren we precies al een beetje in kerststemming. Een mooi
rosé gebakken eendenborst, krokant van buiten en botermals van
binnen. Als
begeleider een grote ovenschaal vergeten groentjes, met onder andere
bietjes in verschillende kleuren. De rode
biet is het meest bekend bij ons. Maar er bestaan ook bietjes met een
gelige of oranje kleur. De blikvanger is wel een bietje met rood
en wit, als je het opensnijdt zie je hele mooie ringen. Deze bietjes
kwam ik tegen in Delhaize :-).
Ingrediënten
voor 2 personen:
1 grote
eendenborst
6 rode
krielaardappels, Delhaize
een
schaaltje aardperen
2
pastinaken
4
bieten, in verschillende kleuren, Delhaize
1
soeplepel 'golden syrup' of vloeibare honing of 'ahorn syrup'
olijfolie
enkele
takjes gedroogde tijm
fleur de
sel
Voor de
saus:
een
bruine gevogelte fond, homemade
Porto
eventueel
maïzena
Bereiding
Schil de
pastinaken, aardperen en bietjes. Snij de groenten in om het even
welk model als de stukjes, maar ongeveer van gelijke grootte zijn. Schrob
de aardappeltjes, snij ze in iets kleinere stukken. Op het einde van
de rit moet alles gelijk gaar zijn.
Neem een
grote ovenschaal met antikleeflaag of de Aga schaal met bake-o-glide
bedekt. Verdeel
de groenten en aardappeltjes in de schaal. Sprenkel er wat olijfolie
over en hussel alles dooreen. Leg hier
en daar een takje gedroogde tijm. Besprenkel alles met 'golden
syrup'.
Schuif
de ovenschaal in het midden van de braadoven gedurende ½ uur.
Neem de
eendenborst en maak wat inkervingen in het vet van het vlees. Dit
voorkomt krom trekken tijdens het bakken. Laat een
gietijzeren pan, zonder vetstof, heet worden op de warmste plaat. Na
een 5-tal minuten verplaats je de pan naar de bodem van de braadoven. Leg de
borst op de velkant in de pan. Sluit de ovendeur voor 1 minuut. Open
de oven en draai de borst, sluit de ovendeur nogmaals 1 minuut. Je kan
natuurlijk de borst ook langs beide kanten toe schroeien op de hete
plaat, als je het nodige spatten erbij neemt. Ik verkies de oven
methode.
Verplaats
nu de pan naar de bakoven, op het rooster op de bakovenvloer. Keer de
borst terug op de velkant. Laat bakken gedurende 8 minuten.
Haal de
pan uit de oven en wikkel de borst in aluminiumfolie, nu met de
velkant naar boven. Laat het pakketje 9 minuten rusten achteraan op
de Aga. Giet het
vet uit de pan en deglaceer de bodem met een flinke geut Porto.
Flambeer. Pas op, dampkap uit! Blus met
de gevogelte fond, laat inkoken tot gewenste dikte of bind met een
beetje maïzena, opgelost in weinig water. Proef en kruid bij indien
nodig.
Schep
wat van de groenteschotel op voorverwarmde borden. Snij enkele
plakjes van de eendenborst. Werk af met een streepje saus en fleur de
sel of, in mijn geval, zwart zout.
Extra / Tip
Verwen
jezelf bij dit lekker met een heerlijk glas rode wijn, liefst 100%
Merlot zoals de 'Le Bordeaux préféré de KATTY' van Laurent Douchy.