Intro
Vergeten
groenten zijn ondertussen al lang niet meer zo 'vergeten'. Ze
verschijnen meer en meer in de rekken van diverse winkels. Ik vind ze
stuk voor stuk smaakbommetjes en je kan er alle kanten mee op. Vandaag
presenteer ik een klassieker in Casa Latti: vergeten groenten met een
plak Breydelspek. Laat
het buiten maar lekker koud worden en zet je pannetje op het
vuur.
Ingrediënten
voor 2 personen:
400
gram aardappelen
4
pastinaken
2
koolrapen
2
plakken Breydelspek, Delhaize
gedroogde
tijm
zwarte
peper
zeezout
een
klont boter
pittige
mosterd, Wostyn
Bereiding
Schil
de aardappelen, pastinaken en koolrapen en snij alles in brunoise.
Zet
een ruime antikleefpan op de sudderplaat en doe er een klont boter
in. Zodra
de boter goed warm is doe je de aardappelen en groentjes in de pan. Terwijl
je de inhoud regelmatig omschept laat je de groenten een 5-tal
minuten stoven in de pan. Kruid
met peper, zout en tijm.
Verplaats
de pan naar de bodem van de braadoven gedurende 10
minuten. Haal
de pan uit, schep alles nogmaals goed om en zet de pan nog 10 minuten
op de braadovenvloer. De
groenten moeten nu een licht bruin kleurtje hebben.
Prik
erin en controleer de gaarheid. Als
de groenten gaar zijn, kan je de pan warm houden in de sudderoven.
Indien ze nog niet helemaal gaar zijn, laat je ze nog eventjes in de
braad- of bakoven.
Ondertussen
snij je het Breydelspek in gelijke blokjes. Zet een antikleefpannetje
op de hete plaat en doe de blokjes spek, zonder extra vetstof, in de
pan.
Na
een paar minuten zijn de spekjes mooi krokant gebakken. Extra kruiden
hoeft niet meer. 'Onvergetelijk'
lekker!
Extra / Tip
Andere
lekkere combinaties zijn:
- Aardappel, knolraap en aardpeer, in brunoise.
- Aardappel en spruitjes. De spruitjes eerst stomen tot ze half gaar zijn. Grotere exemplaren kan je in 2 of in vier snijden
- Aardappel en groene boontjes. De boontjes vooraf blancheren, half gaar. Eventueel in kleinere stukken snijden.
Een
wist-je-datje:
De schil van koolrapen
en knolrapen kleurt wit met paars. Koolraap
is groter, harder en minder zoet van smaak. Knolraap
of meiraap is kleiner en zoeter.