Intro
De
eindejaarsperiode zorgt steeds weer voor die 'cosy' romantische
sfeer. Kerstliedjes, de boom, de ballen, de slingers, de lichtjes en
veel rode, groene en witte accenten. Ook in
mijn borden zie ik die sfeer graag terugkomen. In deze periode ligt
er dan ook steeds een zakje veenbessen in mijn winkelwagentje. In
Casa Latti zijn we gek op een lekker zurige cranberry compote. De
besjes zijn gewoon kerst! Niet alleen hun typische smaak, maar hun
dieprode kleur past perfect op een kersttafel. Omdat ik
gewoon zin had in een cake heb ik ze dit keer in een lekker gebak
verwerkt. Volg je even mee? Oh, en zing ondertussen gerust van
'Jingle all the way'!
Ingrediënten
170 g
verse cranberry's, is de helft van een zakje
230 g
patisseriebloem, gezeefd
180 g
fijne kristalsuiker
½
theelepel bakpoeder
½
theelepel natriumbicarbonaat
snuifje
zout
2 grote
eieren
100 g
halfvolle melk
100 g
Griekse yoghurt 2%, Delhaize
75 g
versgeperst sap van clementines
de zeste
van 1 clementine
75 g
zonnebloemolie
2 theelepel s vanille-extract
Compote
als afwerking:
170 g
verse cranberry's
1 soeplepel
rietsuiker
sap van
1 clementine
1
kaneelstokje
bloemsuiker
Bereiding
Begin
met de compote, doe de veenbessen, rietsuiker, sap van clementine en
kaneelstokje in een pannetje met deksel. Breng
aan de kook op de sudderplaat en zet 20 minuten onderaan in de
bakoven.
Ik heb
een ronde bakvorm gebruikt met 20 cm diameter en 6 cm hoog. In een
grote kom meng je bloem, suiker, bakpoeder, natriumbicarbonaat en een
snuifje zout.
Klop de
eieren los in een mengbeker en voeg er de melk, yoghurt, sap van
clementines, zeste, zonnebloemolie en vanille-extract aan toe.
Giet het
vochtige mengsel, al roerend vanuit het midden, bij de droge
ingrediënten. Het resultaat is een mooi glanzend deeg. Schep er de
helft van het zakje cranberry's voorzichtig onder. Giet het
deeg in de ingevette vorm.
Bak 1
uur in het midden van de bakoven. De
cake is gaar als er niets meer kleeft aan een in het midden gestoken
prikker. Zet de
vorm op een rooster en laat 20 minuten afkoelen. Haal de
cake uit de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
Werk
de cake af met wat bloemsuiker en een schepje veenbessen compote. Merry
Christmas!