Havermout
is niet langer ouderwets, het is hip, gezond en lekker!
Dat merk
je op de schappen in de grootwarenhuizen, de rekken met
havermoutkoekjes en aanverwanten zijn leeg!
Bij mijn
speurtocht naar een lekker recept voor haverbrood, kwam ik, bij wie
anders... dan bij Uit de keuken van Levine terecht.
Ik heb
het brood met spelt gemaakt en in plaats van fijne havervlokken heb
ik grove gebruikt van de maalderij Van Eecke.
Wat heb
ik gebruikt voor 1 brood:
300 g
speltbloem
100 g
speltmeel
100 g
havervlokken + extra voor de afwerking
5 g
droge gist
30 g
ongezouten boter op kamertemperatuur
12,5 g
golden syrup (of honing)
150 g
water, lauwwarm
150 g
melk, lauwwarm
9 g zout
Hoe ga
je tewerk:
Doe
speltbloem, speltmeel, haver en gist in de kom van de Kitchenaid.
Voeg de zachte boter in stukjes, golden syrup, water en melk toe en
kneed ± 3 minuten tot de
volledige inhoud bevochtigd is.
Dek de kom af en laat 25 minuten staan, zo heeft speltbloem, -meel en haver de tijd om het vocht op te nemen.
Dek de kom af en laat 25 minuten staan, zo heeft speltbloem, -meel en haver de tijd om het vocht op te nemen.
Voeg het
zout toe en kneed gedurende 10 minuten met
de kneedhaak van de Kitchenaid, op stand 2, tot
een soepel deeg dat loslaat van de wand van de kom.
1e
rijs:
Haal het
deeg uit de kom en olie die lichtjes in. Doe het deeg terug in de
kom, keer het 1 maal zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de
kom af. Laat het deeg ±
1 uur rijzen, het zou nu moeten verdubbeld zijn.
Vormen: Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).
Duw het deeg uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Vormen: Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Druk de lucht uit het deeg (doorslaan). Bol het deeg losjes op en laat afgedekt 20 minuten liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).
Duw het deeg uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg stevig op en druk de naad dicht.
Maak het deeg nat met je hand of een
kwastje en rol door de havervlokken. Leg met de naad naar beneden in een
met olie ingevet bakblik.
Bakken: Bak het brood 35 minuten op de bodem van de braadoven. Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit het blik en laat afkoelen op een rooster.
Enjoy!
Bron: Uit de keuken van Levine