Maandag
17 maart is het St.Patrick's day.
Ik ga de
Ieren eer aandoen en een lekker stukje Celtic lam klaarmaken. Terwijl
Riverdance voor de muzikale sfeer in Casa Latti zorgt.
Ik maak
er een puree bij van aardpeer. In de meeste recepten worden de
aardperen geschild, gekookt en gepureerd.
Wel ik
ga anders tewerk, volgens mij gaat er heel wat smaak verloren als je
de aardperen kookt. Ik gaar ze in de pel, zo'n puree is een echte
pure smaakbom!
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
1
lamsrumsteak 380 g, Delhaize
+/- 8
aardperen
nootmuskaat
vers
gemalen zwarte peper
zeezout
olijfolie
2 grote
zoete aardappelen (bataat)
tijm
Voor
de saus:
½ l
lamsfond, ik heb altijd zelfgemaakte in de diepvries, is heel handig
en lekker
40 ml
porto
1
koffielp vloeibare honing
mespunt
mosterd, Wostyn
eventueel
maïzena
Hoe ga
je tewerk:
Leg de
aardperen ongeschild in een Aga bakblik en schuif dit onderaan in de
braadoven. Prik na 45 minuten in de aardperen, normaal moeten ze nu
helemaal zacht zijn. Haal het blik uit en zet aan de kant.
Schrob
de zoete aardappelen en snij ze in de lengte in 4 of 6 stukken. Dus
de schil blijft er ook aan en kan je opeten. Daar zitten trouwens
veel gunstige mineralen in!
Leg ze
in een Aga blik, druppel er wat olijfolie over en enkele takjes verse
of gedroogde tijm. Hang het blik in het midden van de braadoven
gedurende 30 à 45 minuten. Doe de gaartest door erin te prikken.
Ondertussen
zijn de aardperen niet meer zo heet en behandelbaar. Haal de schil
van de gare aardperen. Doe de gepelde aardperen in een blender. Doe
er een eetlepel olijfolie, nootmuskaat, peper en zout bij en pureer
ze. Voor mij hoeft de puree niet helemaal glad te zijn. Dus doe dit
naar eigen keuze. Proef voor de kruiding. Doe de puree in een schaal,
dek die af en houd de bereiding warm in de sudderoven of achteraan op
de Aga.
Voor de
saus meng je de lamsfond, porto, honing en mosterd in een pannetje.
Laat voor de helft inkoken op de hete plaat. Kruid met peper en zout
en bind eventueel met wat maïzena.
Nu rest
er alleen nog de lamsrumsteak te bakken. Ik doe dit op een
bake-o-glide op de sudderplaat. Langs weerskanten 2 minuten. Afdekken
met aluminium folie en laten rusten. Snij daarna in dikke plakken.
Schep al
dit lekkers op twee borden en laat het smaken!
Enjoy with a Guinness!