English-language
translation below
Op een
stralende dag als vandaag maak ik de favoriete salade van de
echtgenoot!
Maar het
kan mij dus ook overkomen... Mijn Caesar salad oogde zo mooi dat ik
er mijn fotograaf heb bijgehaald. Toen ik mijn bijhorende blogpost
wou maken, bleek dat mijn Caesar salad al eens geblogd was.
De
nieuwe foto's vind ik echter zo mooi dat ik het niet kan laten dit
recept nog eens te bloggen!
De
dressing is wel een kleine variatie, ... toch de bereidingswijze :-)
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
2
kroppen Romeinse sla
Parmigiano
Reggiano, geschaafd
2 sneden
toastbrood
1 grote
kippenborst met vel,
olijfolie
Voor
de dressing:
4 eetlp
mayonaise
8
ansjovisfilets op olie
1 teen
look
1 à 2
eetlp Worcestershire sauce
vers
gemalen zwarte peper
Hoe ga
je tewerk:
Maak
mayonaise van 1 eidooier, 2 koffielp pittige mosterd (Wostyn), peper
en zout, 1 dl arachideolie en 1 à 2 eetlepel azijn.
Hak de
ansjovisfilets fijn of plet ze in een vijzel samen met de knoflook.
Voor de
dressing doe je de ansjovis, look en Worcestershire sauce bij de
mayonaise. Roer goed los en geef eventueel nog een draaitje van de
pepermolen.
Kruid de
kipfilet met zout en peper. Leg de filet op de velkant in een
anti-kleefpan. Schuif de pan op de braadovenvloer voor zo'n vijf
minuten. Draai de filet met de velkant naar boven en verplaats de pan
nog een 15-tal minuten naar het midden van de bakoven.
Laat het
vlees rusten afgedekt met aluminiumfolie.
Scheur
de bladeren van de Romeinse sla in grove stukken. Spoel in ruim koud
water en laat goed uitlekken.
Verwijder
de korst van het toastbrood en snij de sneden in dobbelstenen. Doe ze
in een anti-kleefpan of in het kleine Aga blik bekleed met
bake-o-glide. Besprenkel met olijfolie.
Bak ze
goudbruin en knapperig in het midden van de braadoven gedurende een
10-tal minuten. Hou ze in de gaten!
Vul een
grote slakom met de Romeinse sla en schep er de dressing over. Meng
goed zodanig dat elk blaadje een laagje dressing heeft. Ik doe dit
met mijn handen, zo kan je de sla het best met zachtheid behandelen!
Verwijder
het vel van de kipfilets en snij het vlees in schuine plakken.
Verdeel
de sla met dressing over 2 grote borden.
Schik de
kip en croutons hierop.
Werk af
met schilfers geschaafde Parmigiano en eventueel nog een drupje
dressing.
En wat
drinken wij erbij?
Enjoy!
And
for my English speaking followers
A
sunny day is enough reason for me to prepare the favorite dish of the
husband!
My
Caesar
salad looked so delicious that I brought in my photographer. But it
can happen to me too... When
I sat down to
write my blogpost, it seemed I already blogged my Caesar salad once.
But
don't worry, I find the photos
so really beautiful that I can't resist blogging my recipe again. Of
course I'll make a little variation, hence a new dressing ;-)
What
did I use for 2 persons:
Romaine
lettuce, one for each
Parmigiano
Reggiano, finely grated
2
slices of toast bread
1
big chicken breast with skin
olive
oil
For
the dressing:
mayonnaise,
4 tablespoons
Anchovy
fillets in oil, 8
garlic,
1 clove
Worcestershire
sauce,1 or 2 tablespoons
freshly
grounded black pepper
How
to proceed:
Make
mayonnaise of 1 egg yolk, 2 teaspoons of spicy mustard, salt &
pepper, 1 cup peanut-oil and 1 to 2 tablespoons of vinegar.
Chop
the anchovy fillets (very fine) or crush them in a mortar together
with the garlic.
For
the dressing you add the anchovies, garlic and Worcestershire sauce
to the mayonnaise. Stir well
and optionally add a twist of the pepper mill.
Season
the chicken breast on both sides with a little salt and plenty of
pepper. Lay the fillet on the skin side in a non stick pan.
Slide
the pan on the roasting oven floor for about five minutes. Turn the
fillet skin side up and move the pan for about another 15 minutes to
the middle of the baking oven. Remove from the oven and leave the
meat to rest covered with aluminum foil.
Tear
the leaves of the romaine lettuce into coarse pieces. Rinse in cold
water and drain well.
Remove
the crust from the bread and cut the toast into dices. Put them in a
non stick pan or a small Aga tin coated with bake-o-glide. Drizzle
with olive oil. Bake until golden brown and crispy. Do this in the
middle of the roasting oven for about 10 minutes. Keep an eye on
them!
Fill
a large bowl with the romaine lettuce and spoon over the dressing.
Mix well so that each leave is covered. I do this manually so I can
handle the lettuce with more care!
Remove
the skin from the chicken and cut the meat into slices.
Spread
the salad with the dressing on two large plates. Arrange the chicken
and croutons on it. Garnish with grated Parmigiano flakes and
optionally another drop of dressing.
And
what do we drink with it?
Enjoy!