Bij de
verdeling voor de foodblogswap voor maart mocht ik iets kiezen van
'Bakverhalen'.
Angelique
wou als kind, later haar eigen patisserie hebben. Met haar blog over alles wat te maken heeft met bakken, komt ze alvast een beetje in de buurt. Dus
vooral héél veel zoets, cupcakes, koekjes, taarten...
Mijn
keuze heb ik laten vallen op de favoriet van Angelique:
Cupcake der cupcakes.
Zoals
jullie weten, houden we het in Casa Latti graag gezond en durven we
weleens de calorietjes tellen. De topping leek mij dan ook veel te
'rijk' door de boter en suiker, dus heb ik mijn eigen versie gemaakt.
Van deze
cakejes kan je dus 'zonder schuldgevoel' heerlijk smullen... Trouwens
geen enkele chocoholic zal hieraan weerstaan.
Van chocoholics
gesproken, er zijn een paar verjaardagen op komst en dus staan deze
lekkernijen alvast op mijn to-do lijstje!
Wat heb
ik gebruikt:
125 g
boter op kamertemperatuur
110 g
kristalsuiker
15 g
vanillesuiker
125 g
zelfrijzende bloem
1 theelp
bakpoeder
3 eieren
50 g
pure chocolade, 74% cacao, Delhaize
2 eetlp
cacao
2 eetlp
water
snufje
zout
Voor de
topping:
100 g
pure chocolade, 74% cacao, Delhaize
100 g
room, Alpro soya luchtig & creamy
3 à 4
eetlp Alpro soya cuisine
Hoe ga
je tewerk:
Voor de
topping breek je 100 g chocolade in een vuurvast potje en zet dit
achteraan op de Aga zodanig dat de chocolade kan smelten.
In Casa
Latti staat er trouwens altijd een mini cocotte met gesmolten chocolade op het fornuis.
Is super lekker op je boterham bij het ontbijt of bij goesting! ;-)
Voor het
beslag smelt je alvast 50 g chocolade op dezelfde manier.
Begin
met de topping. Doe de 100 g gesmolten chocolade in de Kitchenaid kom
samen met 100 g Alpro soya luchtig & creamy. Klop met de
draadgarde op stand 8. Nu bekom je een dikke droge massa. Doe lepel
per lepel de soya cuisine erbij. Je zal zien het chocolademengsel
begint te glanzen. Zodra je de gewenste consistentie hebt, stop je.
Doe de
topping in een spuitzak met gekartelde spuitmond en laat koelen in de
frigo.
Voor het
beslag meng je de zachte boter, suiker en een snufje zout in de
mengkom van de Kitchenaid met de platte menghaak op stand 6 tot een
bleke en luchtige massa.
Doe er
een voor een de eieren bij en laat ondertussen de Kitchenaid verder
draaien op stand 2.
Zodra de
eieren opgenomen zijn lepel je er de gezeefde bloem bij, doe dit
geleidelijk en op lage stand.
Roer het
cacaopoeder los in het water.
Giet het
cacaomengsel en de gesmolten chocolade bij het deeg en meng het
voorzichtig met een spatel onder het beslag.
In een
muffinvorm met 12 holtes plaats je papieren vormpjes. Verdeel het
deeg erin.
Plaats
het rooster op de 2de richel van onderaan in de bakoven. Schuif het
blik erop.
Laat de
cakejes 25 minuten bakken.
Check
met een prikker of ze gaar zijn.
Laat ze
op een rooster afkoelen.
Werk de
cakejes af met een toef van de topping.
Enjoy!
Nederlandse en Belgische foodbloggers schrijven zich in voor de swap en dan wordt er elke maand een verdeling gemaakt. Zo kook je eens per maand een recept van een andere foodblogger.
Deze maand mocht ik rondneuzen op de blog van Angelique 'Bakverhalen'. Iris van 'De voedzame keuken' maakte 'Peer op de helling' van mijn blog.