Een
zelfgemaakte relish... en dan nog van rode bietjes...
Relish
is lekker bij curry's, barbecue, vlees, charcuterieschotel,
rauwkost en zelfs met kaas... In Casa Latti wordt het zelfs gewoon op een lekkere
boterham gesmeerd!
Een
relish is een Brits bijgerecht van Indiase oorsprong. Het lijkt een
beetje op chutney maar het is kruidiger van smaak.
Aan
vruchten en groenten voeg je allerhande smaakmakers toe, zoals ui,
specerijen, bruine suiker, azijn... Het geheel laat je inkoken.
Eenmaal
je dit zelf hebt klaargemaakt, wil je het niet meer missen.
Wat heb
ik gebruikt:
Deze
ingrediënten zijn voor een 4-tal potjes. Ik heb dubbele hoeveelheid
gebruikt.
750 g
verse geschilde rode bietjes, grof geraspt
1
middelmatige ui, gehakt
2 geschilde groene appels, Granny Smith, geschild en in stukjes
4,1 dl
witte wijnazijn
95 g
bruine basterdsuiker
125 g kristalsuiker
2 theelp
zout
2 el citroensap
Hoe ga
je tewerk:
De
bokaaltjes kan je perfect steriliseren in de Aga.
Zet
daarvoor de propere bokaaltjes met het deksel ernaast, in een schaal
of op een plaat, in de sudderoven. Ik laat ze gerust één uur of
langer staan.
Doe alle
ingrediënten in een ruime pot en roer het mengsel goed om. Zet de
pot +/- 1 uur in de sudderoven. Je zal zien dat de suiker nu is
opgelost.
Breng de
inhoud aan de kook op de sudderplaat of bij onvoldoende warmte, op de
hete plaat.
Nu laat
je de inhoud een half uur koken, roer af en toe. Ik zet de pot zonder
deksel op de bodem van de braadoven. Check of de bietjes en ui gaar
zijn. Zoniet, laat nog eventjes verder inkoken.
Schep de
relish direct in de schone warme potten. Schroef het deksel erop en
keer de potten om en laat ze zo gedeeltelijk afkoelen.
Bewaar
de bokaaltjes op een koele, donkere plaats.
Wacht 1
maand om de relish te proeven, zo kunnen alle smaken zich goed
vermengen.
Na
openen bewaar je de relish in de frigo.
Enjoy!
Bron:
Jam & Chutney, Veltman uitgevers