Intro
Voor de
foodblogswap van november kreeg ik de blog van 'Judith in the Kitchen'
toegewezen. Mijn
keuze was vlug gemaakt toen ik het 'Hartig breekbrood met tomaten en
olijven' ontdekte. Judith heeft er gruyère kaas, gedroogde tomaat op
olie, verse peterselie en verse bieslook in verwerkt. Ik stel
je graag mijn versie voor:
Ik heb er geen hartig brood van gemaakt,
maar wel een breekbrood met hazelnoten en rozijnen in verwerkt. Vooral omdat ik iemand ben die van ontbijten hou, het leek mij leuk
om zo'n stapel kleine broodjes op de ontbijttafel te plaatsen en er
eindeloos stukjes af te breken. En
smeren maar!
Ingrediënten
320 gram
tarwebloem
80 gram
semolinameel, (pastameel) Semola
di grano duro rimacinata, De Cecco.
5 gram
droge gist
180 Ã
200 gram lauwwarme melk
1 ei,
losgeklopt
20 gram
boter, op kamertemperatuur
7 gram
zout
extra
gesmolten boter om de broodjes te bestrijken
kaneelpoeder
Voor de
vulling:
60 gram
hazelnoten, geroosterd, in grove stukken gehakt
60 gram
rozijnen of krenten
Een rond
bakblik, 19 cm diameter en 7 cm hoog. (Kan ook perfect in een rechthoekige of vierkante vorm)
Bereiding
Begin
met het roosteren van de hazelnoten. Daarvoor leg je een bake-o-glide
op de sudderplaat van de Aga. Leg er de hazelnoten op en schep ze
voortdurend om met een spatel. Als de pelletjes donker gekleurd zijn,
neem je de hazelnoten van de plaat. Laat ze enigszins afkoelen en
verwijder de pel door de nootjes tussen je vingers te wrijven.
Neem de
kom van de KitchenAid en doe er de tarwebloem, semolinameel en droge
gist in. Voeg de
melk, ei en boter toe. Kneed 5
minuten met de deeghaak. Voeg de
hazelnoten en rozijnen toe en kneed nog 5 minuten verder. Het deeg
is perfect als er niets meer aan de wanden kleeft. Voeg indien te
vochtig wat extra bloem toe of indien te droog nog een weinig melk
bij.
Vorm het
deeg tot een bal en doe het terug in de mengkom. Dek af en laat 1 uur
rijzen.
Stort
het deeg uit op een bebloemd werkblad en druk de lucht eruit. Verdeel
het deeg met een deegsteker in 16 (ongeveer) gelijke delen. Laat 10
minuten afgedekt rusten. Vorm de
deegstukjes tot balletjes. Strijk ze in met gesmolten boter en
bestuif ze met kaneel. Stapel
de balletjes in het bakblik.
Dek het
deeg af met plastic folie en een handdoek. Laat nog 1 uur rijzen. Het deeg is bijna verdubbeld in volume.
Schuif
het blik op de bodem van de braadovenvloer. Schuif de laatste 10
minuten de koude plaat erboven, dit voorkomt dat het brood te bruin bakt. Haal het brood uit de oven, laat 10 minuten afkoelen en haal uit de vorm.
Super
lekker lauwwarm met wat verse 'beste' boter.
Extra / Tip
Een
restje kan je perfect invriezen, ontdooien en een paar minuutjes
opwarmen in de braadoven. Tegen de
eindejaarsperiode maak ik deze broodjes opnieuw en vervang ik de
rozijnen door gedroogde cranberry's. Breakfast for ever!
Mijn
tweede deelname aan de Foodblogswap, een online 'event' op Facebook. Nederlandse
en Belgische foodbloggers schrijven zich in voor de swap en dan wordt
er elke maand een verdeling gemaakt. Zo kook je eens per maand een
recept van een andere foodblogger. Deze
maand werd mij de blog van Judith 'Judith in the Kitchen',
toegewezen. 'Anouk
van 'Foodiesign' maakt iets van mijn blog.