Intro
Het
lijkt wel alsof iedereen het artikel heeft gelezen over de weldaden
van bananen! Een
banaan eten schijnt dus te helpen tegen depressie, zure oprispingen,
morgen ziekte, zenuwen, bloedarmoede, constipatie, muggenbeten en ja
… zelfs tegen een kater. Op elk
bureau, op elke werkbank, in elke brooddoos, in zowat elke handtas
zijn ze tegenwoordig te vinden, geen mens die nog zonder op stap
gaat! Iedereen die ik ken lijkt duidelijk overtuigd van de weldaden.
Maar
bananen blijven natuurlijk niet onbeperkt houdbaar. Toen ik mij dus
naar normale, koopnormen, een industriële hoeveelheid bananen had in
mijn wagentje gedropt, zat ik met een serieus logistiek probleem.
Mijn eerste idee was een aapje in huis halen, maar ik heb er al een
in huis die af en toe de aap uithangt dus … we maken confituur!
Bij mijn
zoektocht naar een perfect recept, een niet-zo-fruitpap-achtig-iets,
kwam ik terecht op de blog van Madam Confituur, een blog vol
confituur!
Ingrediënten
440 gram
gepelde banaan
sap van
4 sinaasappels
sap van
1 limoen
340 gram
geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2:1 (1 kg vruchten – ½ kg
geleisuiker)
1 bosje
verse munt, de blaadjes, gehakt
Bereiding
Snij de
gepelde bananen in stukjes en doe die in een kom samen met het
sinaasappelsap, het limoensap en de geleisuiker. Roer om,
dek de kom af en zet koel weg gedurende 12 uur.
Doe
alles in een ruime pot, breng de inhoud aan de kook. Dit doe je op de
sudderplaat of bij onvoldoende warmte, op de hete plaat. Ook op de
bodem van de braadoven kan je de confituur aan de kook brengen. Laat nog
3 minuten al borrelend doorkoken. Doe de stollingstest door een
druppel te laten vallen op een koud bordje, de confituur mag niet
uitlopen. Neem van
het vuur en roer er de gesnipperde munt door.
Giet de
confituur in steriele potjes. Zet daarvoor de propere bokaaltjes met
het deksel ernaast, in een schaal of op een plaat, in de sudderoven.
Ik laat ze gerust één uur of langer staan.
Giet de
confituur in de hete potjes, sluit af met het schroefdeksel. Laat de
bokaaltjes ondersteboven, afkoelen.
Eat more
bananas!
Extra / Tip
Bron: Madam Confituur