Intro
Geef
toe, in dit druilerige herfstweer is er toch niets heerlijker dan
zo'n schotel uit je oven toveren en je tafelgenoten verwennen. De
'cottage pie' is een klassieker in de UK en is ontstaan in de 18de
eeuw, een gerecht voor de armen, cottage-bewoners, vandaar de naam.
Aanvankelijk werd het gemaakt van restjes groenten en vlees afgedekt
met een laag aardappelpuree. Dat noem ik echt comfort food. Een
beroemde variant daarop is 'Shepherd's Pie'. De
'Shepherd's pie' wordt gemaakt met lamsgehakt, de 'cottage pie' met
rundergehakt. Genoeg theorie, tijd voor de praktijk!
Ingrediënten
3 tenen
look
1 rode
ui, fijngesneden
5
wortels, in stukjes
4
stengels witte selder, in stukjes
1 blik
tomatenstukjes, 400 g
2 takjes
verse rozemarijn, naaldjes fijngehakt
olijfolie
3
laurierblaadjes
500 g
rundergehakt, Hoevevlees Maertens
1
theelepel Engels mosterdpoeder
1
theelepel Marmite (you either love it or hate it!)
1
eetlepel worcestersaus
2
theelepels bloem
400 ml
bouillon, (ik heb een zelfgemaakte lamsfond gebruikt) of runds-, of
groentenbouillon
Voor de
aardappelpuree:
1 kg
aardappelen
melk
boter
een
handje geraspte Cheddar
peper &
zout
nootmuskaat
Bereiding
Zet een
pot op de sudderplaat met een geutje olijfolie. Stoof de ui glazig en
voeg de look toe. Na enkele minuten laat je de wortels en
selderstukjes meestoven samen met de gehakte rozemarijnblaadjes.
Doe het
rundergehakt in de pot bij de groenten, breek de grote stukken met
een houten lepel en schep goed om. Doe het
mosterdpoeder, de worcestersaus en de Marmite, samen met de bloem in
de pan, roer. Voeg het blik met tomatenstukjes toe. Kruid met peper
en zout. Overgiet
de inhoud met de warme bouillon en breng aan de kook op de
sudderplaat. Verplaats
de pot naar de sudderoven, laat die gerust enkele uren staan zodat de
smaken zich met elkaar vermengen.
Ondertussen
maak je een aardappelpuree. Op de
Aga doe je dit als volgt: schil en snij de aardappelen in stukken.
Breng ze aan de kook op de hete plaat. Verplaats de pot naar de
sudderplaat, laat de aardappelen nog 2 minuten koken. Giet het water
af, zet de pot met deksel terug op de sudderplaat en laat er zo
gedurende 1 minuut stoom inkomen. Hef het
deksel niet meer van de pot en zet die in de sudderoven voor een 30 Ã
40 minuten. Pureer
de aardappelen, kruid met peper en zout. Voeg een klont boter toe.
Werk af met de geraspte cheddar.
Neem een
ruime ovenschaal, doe er het vlees/groenten mengsel in. Schep er de
aardappelpuree op. Schuif
de schaal in het midden van de braadoven, gedurende 30 minuten.
Extra / Tip
Als
extra heb ik er gestoomde broccoli en gestoofde erwtjes bij
geserveerd.