Tussen
13 en 17 november stonden zes sterrenchefs: Peter Goossens, Wout Bru,
Bart Desmidt, Arabelle Meirlaen, Lionel Rigolet en Yves Mattagne, aan
het roer van een uitzonderlijke kookles. Voor de gelegenheid werd
Paleis 4 van de Heizel omgevormd tot een enorm kookatelier, volledig
uitgerust om 2000 mensen, waaronder 200 kinderen, de kans te geven om
deel te nemen aan het Biggest Cooking Event Delhaize.
Wat was
ik in mijn nopjes toen ik uitgenodigd werd, door
Delhaize, om deel te nemen. Best wel spannend... ik wist niet wat me
te wachten stond.
Het
onthaal was super en tot in de puntjes verzorgd. Elke foodie werd bij
aankomst vriendelijk geïnformeerd. De jassen verdwenen in de
vestiaire, handtassen achter slot in een kastje en elkeen stapte de
ontvangst ruimte binnen met een geel bandje om de pols, met
aanduiding van je plaats.
Met een
glas bubbels in de hand genoot ik samen met mijn fotograaf :-) van
het hele gebeuren. We hadden ruim de tijd om te proeven van het vele
lekkers dat werd aangeboden door de partners en sponsors van
Delhaize. Père Olive, Solo, Destrooper, Jacqmotte, San Pellegrino,
KitchenAid, Happy Paper... zelfs een heuse chocoladefontein met verse
aardbeien..., waar ik uiteraard niet kon aan weerstaan.
In deze smul- en snoepruimte maakte ik kennis met mijn kookpartner voor die
avond: Ann Vertriest van de blog photo-copy-ann.blogspot.be. Ann is
een toffe madam die van wanten weet.
Toen kwam Cath Luyten ten tonele. Zij gaf ons
een woordje uitleg en vertelde
ons dat de chef van de avond niemand minder was dan Bart Desmidt van
restaurant Bartholomeus te Knokke-Heist. Dikke proficiat met je tweede Michelin ster Bart.
We werden vriendelijk verzocht ons naar het kookatelier te begeven.
We werden vriendelijk verzocht ons naar het kookatelier te begeven.
… Overweldigend!
Een horde sous-chefs in gele
keukenoutfit stond ons op te wachten.
100 kookeilanden stonden ter beschikking. Elk eiland was voorzien van de nieuwste foodprocessor en staafmixer van KitchenAid. Een inductieplaat, het nodige keukengerief en alle ingrediënten keurig in potjes en bakjes. Twee recepten blaadjes, een dessert en een hoofdgerecht met vis, zoals te verwachten was van een chef die opgroeide aan zee.
100 kookeilanden stonden ter beschikking. Elk eiland was voorzien van de nieuwste foodprocessor en staafmixer van KitchenAid. Een inductieplaat, het nodige keukengerief en alle ingrediënten keurig in potjes en bakjes. Twee recepten blaadjes, een dessert en een hoofdgerecht met vis, zoals te verwachten was van een chef die opgroeide aan zee.
Onder
luid applaus kwam Bart Desmidt
het atelier binnen en nam hij plaats vooraan met aan zijn zij, Cath
Luyten, die na de introductie
ook nu weer het hele gebeuren
aan elkaar praatte.
Nog vooraan hingen twee reusachtige schermen waarop we alle handelingen
van de chef konden volgen, kwestie van zeker niets te missen.
Eerst
kregen we van de mensen van
KitchenAid een korte uitleg
over het gebruik van de elektrische toestellen.
Toen
begon het echte werk voor ons, goed luisteren en de handelingen van
de zeer sympathieke Bart
Desmidt volgen.
Het tempo was hoog en tussenin kregen we ook tips and trickx die ik héél dankbaar ook thuis zal toepassen.
Het tempo was hoog en tussenin kregen we ook tips and trickx die ik héél dankbaar ook thuis zal toepassen.
Mijn achillespees was de inductieplaat... o wat mistte ik mijn Aga
oventjes. Maar door de parate kennis dienaangaande van mijn cooking
mate Ann, wist ik dat ik net als op een tablet met mijn vingers moest schuiven en... de pannen laten staan!
Het menu voor die avond: kabeljauwhaasje met pastinaak en shii-takes en als
dessert ananas met kokos en witte chocolade.
Amper een kleine twee uur later was ons 'kookfeestje' al afgelopen.
Het
dessert namen we mee naar de grote ontvangstruimte.
We kregen nog ruim de tijd om te keuvelen en te genieten van een tweede
ronde lekkere proevertjes.
Als kers
op de taart was er nog een leuke babbel met Bart Desmidt en een kiekje voor
het nageslacht.
Helemaal
voldaan keerden de echtgenoot en ik, voorzien van een goed gevulde
goodiebag terug huiswaarts.
Delhaize
bedankt dat ik mocht deelnemen
aan de grootste kookles van het land, het was een unieke
ervaring en hopelijk tot volgend jaar!