Intro
Op de
valreep heb ik vorige week nog een lekker herfst taartje gemaakt met
pruimen. In Delhaize kon ik eind oktober nog een bakje kwetsen op de
kop tikken, maar door tijdsgebrek stonden ze al eventjes in wacht in
de frigo. Kwetsen,
langwerpige pruimen met een paarse schil en geel, zoet vruchtvlees,
herinneren mij aan mijn jeugd. Voor mijn moeder waren dit 'de
pruimen' waar je zo'n lekkere taarten, compotes en confituur kon mee
maken. Ook 'eau
de vie' wordt van Quetsches gemaakt.
Ingrediënten
Voor
het kruimeldeeg:
(ik
heb een taartvorm gebruikt met losse bodem van 24 cm diameter, er was
nog voldoende deeg over voor 2 kleine taartjes)
200
gram bloem
snuifje
zout
2
eetlepels poedersuiker
100
gram koude boter
1
losgeklopt ei
1
theelepel citroensap
1
à 2 eetlepels ijskoud water
Voor
de vulling:
750
gram kwetsen, gehalveerd en ontpit
2
eidooiers
40
gram suiker
2
soeplepels amandelpoeder
1
½ dl Gervais Finess crème culinaire légère
2
soeplepels rietsuiker
Bereiding
We
beginnen met het deeg.
Doe de
bloem, het zout en de poedersuiker in de mengkom van de Kitchenaid.
Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng op stand 2 met de
platte menghaak tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg het
ei, citroensap en een beetje van het water toe. Blijf kneden tot je
een glad deeg bekomt. Haal het deeg uit de kom, leg het op een
bebloemd werkblad en kneed nog even door met de hand. Vorm een bal
van het deeg, wikkel in plastiekfolie en laat minstens een half uur
rusten in de koelkast.
Rol het
deeg uit op een bebloemd werkblad of nog makkelijker, tussen 2 vellen
bakpapier. De deeglap moet iets groter zijn dan de bodem van de vorm.
Bekleed de ingevette vorm met het deeg en druk de randen goed aan.
Neem een
maatbeker en doe er de culinaire room, eidooiers, 40 gram suiker,
amandelpoeder en de Monin siroop in. Klop goed los. Giet dit
mengsel op het deeg in de taartvorm. Schik er
de halve pruimen met de snijkant naar boven in. Strooi
de rietsuiker erover.
Bak de
taart 20 minuten op de braadovenvloer. En daarna nog 20 minuten op
het rooster op de onderste richel van de braadoven. Als de bovenkant
te bruin wordt dan schuif je de koude plaat erboven. Laat
ietsje afkoelen en haal uit de vorm.
Extra / Tip
Lekker
lauw of koud, met een bolletje ijs of custard of gewoon zo. Natuurlijk
kan je dit taartje ook maken met appels of peren. De combinatie met
amandelpoeder en de Macaron siroop is een 'perfect match'.