Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 1 juni 2015

Spanakopita met een twist

Deze filotaart heb ik al zo dikwijls uit mijn oventje gehaald, het is dan ook een topper in Casa Latti. Mijn recept is gebaseerd op de klassieke Griekse spinazietaart, Spanakopita!
Geef toe die Grieken weten wat lekker is, en in Casa Latti weten we dat ook.

Spanakopita met een twist

Spanakopita wordt meestal in grote vuurvaste schalen gemaakt. De basis is steeds filodeeg met als vaste vulling spinazie, feta, eieren, ui en dille. De Grieken serveren deze taart als bijgerecht.

Spanakopita met een twist

Voor de Casa Latti versie vervang ik de feta door ricotta, voeg ik kikkererwten en artisjokharten toe en geef er een groene salade bij. Een volwaardige maaltijd met stip!
Deze taart is ook héél lekker als je de spinazie vervangt door snijbiet, paksoy of warmoes.

Spanakopita met een twist

Wat heb ik gebruikt:

6 vellen filodeeg, 24-36 cm
geklaarde boter
300 gram spinazie
2 tenen knoflook, geperst
4-6 artisjokharten, naar gelang de grootte, uit bokaaltje
130 gram kikkererwten, blik
250 gram ricotta
30 gram Cheddar, geraspt
1 ei, losgeklopt
fleur de sel
versgemalen zwarte peper
olijfolie

springvorm 23 cm diameter


Hoe ga je tewerk:

Verwarm wat olijfolie in een pan en stoof de spinazie samen met de look, kort aan. Breng op smaak met royaal peper en zout..
Zet opzij en laat min of meer afkoelen.

Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken.
Snij de artisjok harten in vier.

Spanakopita met een twist

Klop het ei los, voeg de ricotta toe, kruid met peper en zout en meng goed.
Schep de kikkererwten en de afgekoelde spinazie onder het kaasmengsel.

Neem een stuk bakpapier, groot genoeg om de bodem en de opstaande randen van de springvorm te bedekken.
Leg het papier in de springvorm.
Schik een vel filodeeg in de bakvorm, laat de randen over de bakvorm hangen.
Strijk de bodem en randen lichtjes in met geklaarde boter.
Draai de bakvorm een kwartslag en leg er een tweede vel deeg in. Bestrijk opnieuw met geklaarde boter.
Ga zo verder tot de 6 vellen geschrankt in de vorm liggen.

Spanakopita met een twist

Schep de vulling in de vorm.
Snij de artisjokharten in vier. Verdeel ze over de vulling en druk ze min of meer in de vulling.
Strooi de geraspte Cheddar bovenop.

Plooi de overhangende hoekjes filodeeg naar het midden. Bestrijk de randjes met geklaarde boter. Zo wordt de bovenkant van de taart na het bakken lekker knapperig.

Spanakopita met een twist

Bak de taart op het rooster op de bodem van de braadovenvloer gedurende 15 minuten. Schuif de taart nog 15 minuten rechtstreeks op de braadovenvloer.
Haal de taart uit de springvorm, trek het bakpapier weg van de randen en schuif de taart nog een 5-tal minuten op het rooster hoog in de braadoven. Zo krijgt de taart langs alle kanten nog een extra kleurtje.
Nu is de taart mooi bruin gebakken, kan je ook zien op de foto.

Spanakopita met een twist

Dien de taart onmiddellijk op met een frisse groene salade met een lichte dressing of wat pikante olijfolie.

Spanakopita met een twist

Enjoy!

Spanakopita met een twist

Filodeeg is een papierdun deeg en wordt vooral in de Griekse en Turkse keukens gebruikt en de naam betekent letterlijk 'schilfer' of 'laagje'. Het wordt gemaakt van tarwemeel, water en zout. Voor gebruik moet het deeg ontdooid worden, terwijl het afgedekt is met een vochtige doek om uitdrogen te voorkomen. Filodeeg scheurt makkelijker dan brickdeeg. Traditioneel wordt het gebruikt voor baklava en ander zoet gebak. Afgebakken wordt het héél knapperig.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly