“Op
vandaag nog een goed bewaard geheim van Amerikaanse Foodistas, maar
binnenkort een lunch hype”.
Wow!
Dit klinkt als muziek in mijn oren als ik het persbericht krijg van
Vandemoortele. Vandemoortele
is trendsetter op gebied van oliën en verrassende vinaigrettes. Ik
ben wel van het principe wat je zelf doet doe je beter maar de
vinaigrettes van Vandemoortele zijn zo smaakvol en gevarieerd dat ik
ze graag gebruik.
Na
alles gelezen te hebben ben ik wild enthousiast! Ik
ben helemaal klaar om op de kar te springen. Een lunchpakket samen
stellen wordt makkelijker dan ooit. En
wat een triomf in de ogen van je huisgenoten als ze dit pronkstuk
op het werk of op school, uit hun tas toveren. De
doordeweekse lunchbox wordt immers vervangen door een bokaal. Ja
gewoon een bokaal, op z'n Engels een 'Jar'.
In
de 'Jar' worden de salades 'opgebouwd'. Kies je ingrediënten
en maak ze klaar op je eigen manier. Ook restjes kun je hier gerust
in verwerken. En! geen geknoei meer met dressings in afzonderlijke
potjes. Voor een knapperige salade mag deze immers niet in contact
komen met de 'crunchy' ingrediënten anders
krijg je een verlepte zooi.
Hoe
maak je nu die 'Salade in a Jar', doodsimpel
en volgens slechts 1 principe, je werkt in laagjes van onder naar
boven altijd
startend met de vinaigrette en als laatste en bovenste laag altijd de
salade.
Tussenin
bouw je de laagjes op, op de vinaigrette komen de vaste, stevigste
groenten, pasta, rijst of andere granen. Vlees, gevogelte, vis of
vleesvervanger sluiten aan. Eventueel daarboven andere smaakmakers
zoals ui, nootjes, zaden of gedroogd fruit.
De
'Salad in a Jar' kan je enkele dagen in de koelkast bewaren. De 'Jar'
beschermt en bewaart de vitaminen, de smaak en de versheid van de
ingrediënten.
Hoe
eet je nu dit kunstwerkje? Gewoon even schudden en de salade
omdraaien op een bord.
Zoals
jullie wel weten, gaat in onze koffer naar ons
stekje in de Provence steevast onze Ferrari-rode cocotte, ons super
anti-kleefpannetje en onze Bialetti mee. Wel dit jaar kregen ze het
gezelschap van een Vandemoortele 'Jar' en enkele vinaigrettes.
Uiteraard
vind ik hier in het zonnige zuiden, op een van de typische marktjes,
alle nodige verse ingrediënten om eens een bokaal te vullen.
Geniet
mee van
mijn 'Salade Niçoise in a Jar'
Wat heb
ik gebruikt:
vinaigrette,
Thousand Islands, een Zuiderse nieuwkomer bij Vandemoortele
rode
rijst uit de Camargue
komkommer
fijne
groene boontjes, beetgaar gekookt
rode ui,
fijn gehakt
olijven,
pittige Zuiderse mengeling
ansjovis,
gemarineerd met look en peterselie
ei,
hardgekookt
sla
basilicum,
verse blaadjes
Hoe
ga je tewerk:
Schik
laagjes in de 'Jar' in volgorde van de ingrediënten.
Net
voor het opdienen even schudden en omdraaien op een bord.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten