In mijn
reeks 'maandag-visdag' ga ik dit keer voor een leukerd uit de
DeliFish toog.
Rode
poon is een Noordzeevis van zo'n 200 à 500 gram. Tijdens de lente en
de zomer is de poon op zijn best. Dit visje heeft waaiervormige
borstvinnen, waarmee hij over de zeebodem 'loopt'. De poon is één
van de weinige vissen die geluid maakt bij gevaar, vandaar wordt hij
ook 'knorhaan' genoemd.
Rode
poon heeft zeer stevig visvlees en een diepe smaak. De vis wordt
meestal in zijn geheel verkocht en ter plaatse gekuist en gefileerd.
Met rode
poon kan je alle richtingen uit, in soepen, stoofpotten, gebakken op
het vel, in papillot, geroosterd op de barbecue, ...
Ik ga
voor een 'one-pot-wonder'!
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
2 rode
poon, 200 gram/stuk, in zijn geheel
2
aardappelen
2 rode
paprika's
2
courgettes
1 ui
4
teentjes look
½
citroen
tapenade
van zwarte olijven, kant-en-klaar te koop
verse
rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
verse
tijm, de blaadjes fijngehakt
verse
oregano, blaadjes fijngehakt
olijfolie
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
Hoe
ga je tewerk:
Kook
de aardappelen halfgaar in de pel.
Schil
de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snij ze in reepjes.
Snij
de courgettes in stukjes.
Pel
de ui en snij in halve maantjes.
Pel
de look teentjes en snij ze in schijfjes.
Snij
de citroen in schijfjes.
Spoel
de rode ponen héél goed onder koud stromend water. Dep ze droog met
keukenpapier.
Pel
de halfgare aardappelen en snij ze in dikke schijven. Leg
ze in een met olie ingewreven ovenschaal en
kruid met peper en zout.
Schik
er de gesneden paprika en courgette op.
Werk
af met de ui
en de schijfjes
look.
Kruid
eventueel
nog bij
met peper en zout, strooi er de gehakte verse kruiden over.
Schuif
de schaal in de bakoven op het rooster op de 1ste richel van
onderaan, gedurende 20
minuten.
Bestrijk
de vis met olijventapenade.
Haal
de schaal uit de oven en schik de ponen bovenop de warme
aardappel/groenten
schotel. Decoreer
elke vis met een paar schijfjes citroen en
hier
en daar nog een takje rozemarijn en tijm.
Zet
de schaal terug in de bakoven, voor
nog een 20-tal
minuten.
Verplaats
de schotel op het rooster op de bodem van de braadoven voor
nog een laatste 10
minuten.
Check
eventjes, nu zijn alle groentjes beetgaar en de vis komt mooi los van
de graat.
Dien
onmiddellijk op.
Wij
dronken
er een lekker frisse Ben's Belgian Saison bij.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten