Bij het
laatste bezoek van onze Engelse vrienden, kreeg ik van hen het
gloednieuwe boek 'Persiana' van Sabrina Ghayour, cadeau. Het is een boek dat je doet watertanden. Prachtig
geïllustreerd en vol haalbare recepten, meestal met ingrediënten
die je om de hoek kan halen. De gerechten zijn echte smaakbommetjes
dankzij de vele kruiden en specerijen.
Sabrina
Ghayour werd geboren in een Iraanse familie maar groeide op in Groot
Britannië. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en
'Persiana' is haar eerste boek.
In
Casa Latti hebben we graag veel potjes en schaaltjes op tafel om te
dippen en te smeren. En wat is er lekkerder dan een kom zelfgemaakte
hummus. Het wordt gegeten met pitabrood, Turks brood, Marokkaans
brood of vers gebakken platbrood.
Hummus
is wel het bewijs dat 'lekker' niet altijd samen hoort met veel werk
in de keuken. Je doet de ingrediënten samen in een foodproccesor en
klaar is kees. De basis is een puree van kikkererwten en een
sesamzaadpasta 'Tahini', afgewerkt met een laagje olijfolie.
Er is
helemaal niets mis met kikkererwten uit blik, maar je kan ze ook héél
gemakkelijk zelf koken.
Heb je
voor een recept 250 gram gare kikkererwten nodig, neem dan 100 gram
gedroogde. Tijdens het weken en koken nemen gedroogde erwten ongeveer
2 ½ maal in gewicht toe.
Wat heb
ik gebruikt:
150 gram
gedroogde kikkererwten of 375 gram kikkererwten uit blik
+/- 15
soeplepels kookvocht
1
soeplepel olijfolie + wat extra voor de afwerking
sap van
1 citroen
2
teentjes knoflook, geperst
1
soeplepel Crunchy Tahini, Lima
½
soeplepel fleur de sel
draai
van de pepermolen
Voor
de afwerking:
mespunt
komijnpoeder
mespunt
chilipoeder
mespunt
paprikapoeder
olijfolie
een paar
kikkererwten
Hoe
ga je tewerk:
Indien
je droge kikkererwten neemt:
Doe
de droge kikkererwten in een kom en zet ze in ruim koud water. De
erwten zetten uit tijdens het weken. Laat ze minstens één nacht
weken.
Giet
het weekwater weg (je kan de kikkererwten ook koken in het weekwater,
maar dan zijn ze moeilijker verteerbaar), doe de kikkererwten in een
grote pot en giet er vers water over (geen zout toevoegen, anders
koken de peulvruchten stuk). Breng aan de kook op de hete plaat.
Verplaats de pot naar de sudderplaat en laat 5 minuten koken. Leg het
deksel op de pot en verplaats die naar het rooster op de bodem van de
sudderoven. Na 1½ Ã 2 uur zijn de kikkererwten gaar.
Giet
ze door een zeef, bewaar het kookvocht.
Indien
je kikkererwten uit blik of bokaal gebruikt:
Kikkererwten
uit blik goed afspoelen onder koud stromend water. Deze kikkererwten
hebben namelijk een metaalgehalte waardoor de smaak negatief wordt
beïnvloed.
Het vocht nodig voor de hummus vervang je dan eventueel door een
groentebouillon.
Doe
de kikkererwten in de kom van de KitchenAid foodprocessor. Voeg de
tahini, knoflook, citroensap, zout en een draaitje van de pepermolen
toe. Laat de foodprocessor mixen terwijl je de olie geleidelijk door
de vulopening toevoegt. Giet nu ook, beetje per beetje, het kookvocht
van de kikkererwten erbij. Ga door tot je tevreden bent over de
consistentie van de hummus. Proef en kruid eventueel bij.
Schep
de hummus in een kommetje, giet er wat olijfolie over.
Schep
het komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder in een zeefje en
strooi de kruiden op de hummus.
Zet
koel tot gebruik.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten