Temperaturen van mijn 3-oven AGA

hete plaat (linkerplaat): ongeveer 400°
sudderplaat (rechterplaat): ongeveer 220°
braadoven: 220° - 240°
bakoven: 160° - 180°
sudderoven: 90° - 110°

maandag 11 november 2013

Pruimentaart

Op de valreep heb ik vorige week nog een lekker herfst taartje gemaakt met pruimen. In Delhaize kon ik eind oktober nog een bakje kwetsen op de kop tikken maar door tijdsgebrek stonden ze al eventjes in wacht in de frigo.
Kwetsen, langwerpige pruimen met een paarse schil en geel, zoet vruchtvlees, herinneren mij aan mijn jeugd. Voor mijn moeder waren dit 'de pruimen' waar je zo'n lekkere taarten, compotes en confituur kon mee maken.
Ook 'eau de vie' wordt van Quetsches gemaakt.

Pruimentaart

Natuurlijk kan je dit taartje ook maken met appels of peren. De combinatie met amandelpoeder en de Macaron siroop is een 'perfect match'.


Wat heb ik gebruikt:

Voor het kruimeldeeg:
(ik heb een taartvorm gebruikt met losse bodem van 24 cm diameter, er was nog voldoende deeg over voor 2 kleine taartjes)

200 gram bloem
snuifje zout
2 eetlepels poedersuiker
100 gram koude boter
1 losgeklopt ei
1 theelepel citroensap
1 à 2 eetlepels ijskoud water

Voor de vulling:
750 gram kwetsen, gehalveerd en ontpit
2 eidooiers
40 gram suiker
2 soeplepels amandelpoeder
2 soeplepels Monin Macaron, Delhaize, of Amaretto
1 ½ dl Gervais Finess crème culinaire légère
2 soeplepels rietsuiker

Quetsches

Le Sirop de Monin - Macaron

Hoe ga je tewerk:

We beginnen met het deeg.
Doe de bloem, het zout en de poedersuiker in de mengkom van de Kitchenaid. Snij de boter in kleine stukjes en voeg toe. Meng op stand 2 met de platte menghaak tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
Voeg het ei, citroensap en een beetje van het water toe. Blijf kneden tot je een glad deeg bekomt. Haal het deeg uit de kom, leg het op een bebloemd werkblad en kneed nog even door met de hand. Vorm een bal van het deeg, wikkel in plastiekfolie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit op een bebloemd werkblad of nog makkelijker, tussen 2 vellen bakpapier. De deeglap moet iets groter zijn dan de bodem van de vorm. Bekleed de ingevette vorm met het deeg en druk de randen goed aan.

Neem een maatbeker en doe er de culinaire room, eidooiers, 40 gram suiker, amandelpoeder en de Monin siroop in. Klop goed los.
Giet dit mengsel op het deeg in de taartvorm.
Schik er de halve pruimen met de snijkant naar boven in.
Strooi de rietsuiker erover.

Pruimentaart

Bak de taart 20 minuten op de braadovenvloer. En daarna nog 20 minuten op het rooster op de onderste richel van de braadoven. Als de bovenkant te bruin wordt dan schuif je de koude plaat erboven.

Laat ietsje afkoelen en ontvorm.
Lekker lauw of koud, met een bolletje ijs of custard of gewoon zo.

Geniet!

Pruimentaart

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly