Hamburgers
zijn allang niet meer het alleenrecht van grote fastfoodketens. De
hamburger heeft vandaag de dag zijn strikje aan en is terug te vinden
bij de grote chefs, maar ook gewoon lekker cosy, thuis.
Mijn
voorkeur gaat ook uit naar het lekker gezellig in je eigen stek
zitten smossen met zijn tweetjes. Het is gewoon zalig om zonder het
schaamrood op de wangen zo een torenhoog broodje netjes naar binnen
te werken. Een hamburger eet je zoals het hoort, met je handen.
En
als je dit heerlijk comfort food meesterwerkje echt wil doen smaken
dan gebruik je naast verse ingrediënten, ook een superlekker
broodje. De 'afbak' en kant-en-klare versies zijn niet echt mijn
ding, ik vind ze nogal smaakloos.
Zelf
bakken is de enige juiste optie. Welk recept moet ik dan gebruiken
hoor ik je zeggen, wel, het antwoord is zo voor de hand liggend als
eenvoudig, Levine van Doorne. Zij is de koningin van de Nederlandse
bakkers! Het is trouwens nog steeds een droom van 'Yours truly' om
ooit eens een workshop bij haar mee te maken. Ik heb 'tig' vragen
voor jou Levine!
Uit
Levine's 'Brood uit eigen oven' komt dit gemakkelijk en heerlijk
recept.
Let's
bake!
Wat
heb ik gebruikt voor 9 stuks:
½
kg tarwebloem
6
gram droge gist
8
gram zout
10
gram kristalsuiker
25
gram zonnebloemolie
50
gram ei
275
gram halfvolle melk
sesamzaadjes
wat
extra zonnebloemolie (voor kom en werkblad)
Hoe
ga je tewerk:
Doe
bloem, gist, zout, suiker, zonnebloemolie, ei en melk in de kom van
de KitchenAid.
Laat
de machine 10 minuten draaien met de deeghaak op stand 2. Nu heb je
een soepel gekneed deeg dat van de wanden loslaat.
Haal
het deeg uit de kom, kneed het tot een bal en leg het terug in de
lichtjes ingevette kom. Draai het deeg tot alle kanten met olie
bedekt zijn.
Dek
af en laat +/- 1 uur rijzen. Het deeg in nu in volume verdubbeld.
Stort
het deeg op een met zonnebloemolie ingevet werkblad.
Verdeel
het deeg met een deegsteker in 9 gelijke stukken.
Bol de stukjes deeg
op.
Dek
af en laat +/- 15 minuten rusten.
Druk
de deegballetjes plat, besproei met water en strooi er sesamzaadjes
op.
Leg
de balletjes op de met bake-o-glide beklede bakplaat.
Dek
af en laat nog +/- 1 uur rijzen.
Schuif
de plaat op de bodem van de braadoven en bak de broodjes in 15
minuten.
Haal
de gebakken broodjes uit de oven en laat ze koelen op een
draadrooster.
Met deze beauties ga ik alvast aan de slag :-) Ik maak er 'The Big Latti' mee.
De
broodjes die je niet onmiddellijk nodig hebt, kan je na het afkoelen onmiddellijk
invriezen.
Enjoy!