Een
vraag van oud collega Liliane met heel wat specificaties … en …
Mijn
missie, de echtgenoot een vegetarische burger voor schotelen waarvan
zijn tenen niet gaan krullen.
Deze
schier onmogelijke opdracht zorgde ervoor dat ik, met nog meer
gedrevenheid dan anders, stapels kookboeken en zowat het volledige
culinaire internet al een tijdje afschuimde.
Uiteindelijk
heb ik hem gevonden, de burger die ik wilde maken, de ingrediënten
waarvan ik dacht ‘yes’! Mijn heilige graal onder de veggie
burgers!
Ik
wilde een smaakvolle, naar inhoud en zicht, burger met gezonde, in
lokale winkels te vinden producten. En zoals bij al mijn recepten,
gemakkelijk te maken door elke huis- en hobby-kok.
Het
hamburgerbroodje bakte ikzelf naar een recept van Levine van Doorne, uit haar
boek 'Brood uit eigen oven'.
Als
beleg koos ik voor gemarineerde rode kool, verrassend en gelijkend op de
‘pickled cabbage’ waar we zo van genieten bij onze Engelse
vrienden.
Als
topping gebruikte ik een heerlijke tzatziki, kan je kant-en-klaar
kopen, maar ook super gemakkelijk zelf maken.
De
veggie burger kan je natuurlijk ook klassieker afwerken, bijvoorbeeld
met ijsbergsla, komkommer, augurkjes, rode ui ringetjes en een
dressing naar keuze.
Of
mijn missie geslaagd is? Wel de echtgenoot bombardeerde hem meteen
tot ‘the Big Latti’! Need I say more?
Have
a nice meal!
Wat
heb ik gebruikt voor 6 Ã 8 stuks:
+/-
6-tal gekleurde wortels, geraspt
1
rode ui, geraspt
1
teentje look, geperst
250
gram gare quinoa
2
eetlepels tahini
2
eetlepels sesam zaadjes
2
eieren
1
theelepel komijnpoeder
1
eetlepel Sriracha
2
theelepels limoensap
8
à 10 eetlepels panko
zeezout
en versgemalen zwarte peper
olijfolie,
om de burgers te bakken
Hoe
ga je tewerk:
Neem
een grote kom en doe er de geraspte wortels, ui, look, gare quinoa,
Tahini, sesamzaadjes, eieren, komijnpoeder, Sriracha, limoensap en
een 8-tal lepels Panko in.
Meng
goed.
Als
de mengeling nogal vochtig is, voeg dan nog wat Panko toe.
Verdeel
het mengsel in 6 delen en vorm er met de hand platte burgers van. Leg
ze op een geolied werkblad. Of in de koelkast als je de burgers nog
niet onmiddellijk bakt.
Bak
de burgers op bake-o-glide op de sudderplaat, gedurende een 6-tal
minuten. Draai de burger met een spatel en laat ook de andere kant
mooi bruin kleuren. In 10 Ã 15 minuten zijn de burgers mooi
gebakken.
Je
kan de burgers ook perfect bakken in een weinig olie in een
antikleefpan.
Snij
een hamburgerbroodje doormidden.
Besprenkel
de snijkanten met wat olijfolie, leg de helften met de snijkant,
eventjes op de met bake-o-glide beklede sudderplaat of rooster ze
kort.
Beleg
met een gebakken wortel-tahini-quinoa burger.
Enjoy!
Bron:
Rhubarbarians – Carrot tahini quinoa burgers with tzatziki
Zo
gaar ik quinoa in de AGA:
Spoel
de quinoa grondig in een fijne zeef, onder koud stromend water.
Tenzij de quinoa geteeld is in België of Nederland. De lage landen
variëteit bevat geen saponine en hoef je dus niet te spoelen, zoals
de Latijns-Amerikaanse soort.
Voor
1 deel quinoa heb je 1 ½ deel water of bouillon nodig.
Zet
een pot met water of bouillon, quinoa en een snuifje zout op de hete
plaat.
Breng
al roerend aan de kook.
Zodra
de inhoud kookt verplaats je de pot, zonder deksel, naar het rooster
op de bodem van de bakoven. De quinoa heeft een 20-tal minuten nodig
om het vocht op te nemen en te garen.
Zet
de pot, nu met deksel in de sudderoven of achteraan op de AGA in
afwachting tot je de quinoa nodig hebt.
Wie
met een ander fornuis kookt, volg dan de bereidingswijze op de
verpakking.
Bron:
Rhubarbarians – Carrot tahini quinoa burgers with tzatziki