Intro
Trouwe
volgers weten dat ik nogal fan ben van Persiana, het prachtig
kookboek van Sabrina Ghayour. Je kreeg van mij onder andere al een
heerlijk kipgerecht. Perfect passend bij die kip is de kruidige rijst
met linzen schotel, Mojardara.
Hier
in de lage landen klinkt de combinatie van rijst en linzen met
gefrituurde ui wat vreemd, maar neem het van mij aan, eens geprobeerd,
zet je het vast nog enkele keren op je menu.
Deze,
al naar gelang je persoonlijke voorkeur, spicy schotel mag je gerust
in grote hoeveelheid maken. Eens klaar, bewaart het nog enkele dagen
in de koelkast. Vergezeld van geroosterde groentjes heb je meteen een
lekkere aparte lunch.
Zet
je op je vliegend tapijt en geniet!
Ingrediënten
voor 6 Ã 8 personen:
150
gram groene linzen
300
gram basmatirijst
525
ml water
1
soeplepel komijnzaadjes
1
theelepel gemalen koriander
2
theelepels gemalen komijn
2
theelepels kaneel
1
½ theelepel kurkuma
zeezout
Voor
de afwerking:
1
grote ui
arachideolie, om te frituren
Bereiding
Pel
de ui, halveer en snij in halve maantjes. Dep
de ringetjes ui droog met keukenpapier.
Neem
het kleine AGA bakblik. Giet er een bodempje arachideolie in.
Schuif
het bakblik op de bodem van de braadoven en laat de olie heet worden.
Strooi
er de uiringen in en frituur ze knapperig en goudbruin in 10 Ã 12
minuten.
Neem
een bord en leg er een paar velletjes keukenpapier in. Schep de
ringen erop en laat ze uitlekken. Spoel
de linzen goed
onder koud stromend water.
Linzen hoef je niet te weken!
Doe
de linzen in een pot, giet koud water over de linzen tot die ruim
onder staan.
Pas
op, geen zout toevoegen, anders koken de linzen stuk.
Breng
aan de kook op de hete plaat. Leg het deksel op de pot en plaats die
in de sudderoven, gedurende +/- 20 minuten. Check eventjes na 15
minuten, de linzen moeten nog wat beet hebben.
Spoel
de linzen onder koud water.
Plet
de komijnzaadjes in de vijzel, ze hoeven niet fijn te zijn, laat alleen
het aroma vrijkomen.
Neem
een ruime pot en rooster er de geplette komijnzaadjes in.
Voeg
de rijst toe samen met de overige kruiden. Ook het zout mag er nu bij.
Doe
er de uitgelekte linzen bij en roer alles door elkaar.
Giet
er het water over.
Breng
aan de kook op de hete plaat. Zodra de inhoud kookt, leg je het deksel
op de pot en verplaats die naar de sudderoven gedurende 35 Ã 45
minuten.
Als
je het rijstgerecht nog niet onmiddellijk nodig hebt, zet de pot met
gesloten deksel, dan gerust achteraan op het fornuis. De rijst zal zo
nog verder garen.
Net
voor het opdienen, roer je de rijst en linzen door met een vork.
Stort
uit op een schaal en werk af met de gefrituurde ui.
Extra / Tip
Lekker
met saffraan en limoen kip.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten