Vermoedelijk
is dit de populairste dip in Griekenland, tzatziki.
Yoghurt, komkommer, look en verse munt of dille, meer is het niet.
Natuurlijk
kan je deze kant-en-klaar kopen, maar je maakt hem met meer smaak en
net zo simpel, zelf klaar.
Je
gebruikt als basis best een lekkere Griekse yoghurt. Je mengt die met
geraspte komkommer. Héél belangrijk! Knijp deze goed uit, zoniet
krijg je een waterige bedoening.
Deze
zelf gemaakte tzatziki heb ik onder andere gebruikt bij mijn veggie
burger, 'The Big Latti'.
Nog
een 'wist-je-datje', tzatziki is ook lekker bij gegrild vlees, of als
een dikke laag beleg op een pitabroodje.
Wat
heb ik gebruikt:
1
komkommer
2
teentje look, geperst
6-8
eetlepels Griekse yoghurt
zeezout
en versgemalen zwarte peper
1
eetlepel olijfolie, van goede kwaliteit
munt,
een handvol blaadjes fijngehakt
Hoe
ga je tewerk:
Was
de komkommer, maar schil hem niet.
Rasp
de zijkanten van de komkommer met een grove rasp tot je aan de pitjes
komt, die gebruik je niet.
Strooi
wat zout over de geraspte komkommer en laat een 15-tal minuten staan.
Wikkel
de komkommer in een handdoek. Hou de handdoek even
onder de koude kraan, wring de handdoek uit zodat het water uit de
komkommer kan.
Doe
de rasp in een kom.
Schep
de Griekse yoghurt bij de komkommer.
Pers
er de look over en voeg olijfolie toe.
Kruid
met peper en zout.
Werk
af met de fijngesnipperde muntblaadjes.
Enjoy!