Intro
“Buiten
huilt de wind om het huis
Maar de kachel staat te snorren op vier
Er hangt een lapje voor de brievenbus
En in de tochtigste kieren zit papier ...”
Maar de kachel staat te snorren op vier
Er hangt een lapje voor de brievenbus
En in de tochtigste kieren zit papier ...”
Het
liedje brengt mij in een heerlijke herfstige sfeer. Ik droom weg bij
de zalige warme gloed van de AGA. Om het plaatje compleet te maken,
zorg ik voor een dampende kom soep. Een hartverwarmende soep met
knolselder, een caloriearme wintergroente, en jawel een slok Gin en
wat nootjes. Hé, het mag wel eens ietsje meer zijn zeker in dit
duistere seizoen. Sla een sjerp om en daar gaan.
Ingrediënten
900 gram
knolselder, in blokjes
350 gram
ui, gesnipperd
6
teentjes knoflook, geperst
300 gram
aardappels, in blokjes
+/- 2,5
liter groentebouillon
olijfolie
peper en
zout
Voor
de garnering:
8 gram
jeneverbessen
4
eetlepels gin (ik heb deze gebruikt: https://www.thedrunkenhorsegin.com/)
1
eetlepel olijfolie
½
koffielepel zout
enkele
walnoten
optioneel:
platte peterselie
Bereiding
Stoof de
ui glazig in een geutje olijfolie, op de sudderplaat.
Voeg na
enkele minuten de look toe en laat meestoven.
Doe er
de knolselder en de aardappels bij en giet er de groentebouillon
over.
Kruid
met peper en zout.
Breng de
soep aan de kook. Leg het deksel op de pot en verplaats die naar de
sudderoven, gedurende 2 Ã 3 uur.
Maak
ondertussen de jeneverbes-gin-olie.
Hak de
jeneverbessen heel fijn.
Voeg
gin, olie en zout toe. Roer goed en zet opzij.
Hak de
walnoten fijn.
Mix de
soep tot je een fluwelig soepje bekomt.
Schep de
soep in kommen, garneer met wat walnoten, peterselie en een lepel
jeneverbes-gin-olie.
Extra / Tip
Bron:
Mijn Libelle moment – Herfst!
Oorspronkelijk
uit: 'Vier seizoenen koken met Gartine' van Kirsten Eckhart &
Willem-Jan Hendriks.
aardappel,jeneverbes,soep,knolselder,gin,herfst,