Knolseldersoep met jeneverbes-gin-olie

Intro

Buiten huilt de wind om het huis
Maar de kachel staat te snorren op vier
Er hangt een lapje voor de brievenbus
En in de tochtigste kieren zit papier ...”

Het liedje brengt mij in een heerlijke herfstige sfeer. Ik droom weg bij de zalige warme gloed van de AGA. Om het plaatje compleet te maken, zorg ik voor een dampende kom soep. Een hartverwarmende soep met knolselder, een caloriearme wintergroente, en jawel een slok Gin en wat nootjes. Hé, het mag wel eens ietsje meer zijn zeker in dit duistere seizoen. Sla een sjerp om en daar gaan.
Knolseldersoep met jeneverbes-gin-olie
 

Ingrediënten

900 gram knolselder, in blokjes
350 gram ui, gesnipperd
6 teentjes knoflook, geperst
300 gram aardappels, in blokjes
+/- 2,5 liter groentebouillon
olijfolie
peper en zout

Voor de garnering:
8 gram jeneverbessen
4 eetlepels gin (ik heb deze gebruikt: https://www.thedrunkenhorsegin.com/)
1 eetlepel olijfolie
½ koffielepel zout
enkele walnoten

optioneel: platte peterselie
 

Bereiding

Stoof de ui glazig in een geutje olijfolie, op de sudderplaat.
Voeg na enkele minuten de look toe en laat meestoven.
Doe er de knolselder en de aardappels bij en giet er de groentebouillon over.
Kruid met peper en zout.

Breng de soep aan de kook. Leg het deksel op de pot en verplaats die naar de sudderoven, gedurende 2 à 3 uur.

Maak ondertussen de jeneverbes-gin-olie.
Hak de jeneverbessen heel fijn.
Voeg gin, olie en zout toe. Roer goed en zet opzij.

Hak de walnoten fijn.

Mix de soep tot je een fluwelig soepje bekomt.

Schep de soep in kommen, garneer met wat walnoten, peterselie en een lepel jeneverbes-gin-olie.
Knolseldersoep met jeneverbes-gin-olie
 

Extra / Tip

Bron: Mijn Libelle moment – Herfst!
Oorspronkelijk uit: 'Vier seizoenen koken met Gartine' van Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks.
 
aardappel,jeneverbes,soep,knolselder,gin,herfst,