Als
de echtgenoot en 'yours truly' op jaarlijkse trip naar 'the garden of
England' trekken zorgen John & Bobby meestal voor een heerlijke
oosterse schotel. Rare jongens die Britten hoor ik je zeggen. Maar
eigenlijk toch weer niet, de Britse keuken is immers doorspekt met
gerechten uit hun voormalige kolonies. En het was John die ons
Persiana van Sabrina Ghayour cadeau deed.
Net
als John en Bobby, zien we onze Benjamin en schoondochtertje niet zo
veel, drukke jobs, veel vrienden, je kent het verhaal wel. Als ze dan
komen, maak ik graag eens iets exotisch. Ons jongste stel durft nog
wel eens graag nieuwe smaken ontdekken dus toverde ik een
duizend-en-één-nacht menu uit Persiana op tafel.
Het
was een hit van aperitief tot dessert, het hele menu werd met veel
enthousiasme en oh's & ah's geproefd. Dit moet op de blog komen
klonk het in koor. De echtgenoot nam de nodige foto's en met de
belofte voor een mooie blogpost wuifde ik ons jong gezelschap uit.
Nu
moet je weten dat ik steeds op zoek ben naar 'lekkere gerechjes' en
herhalingen niet echt mijn ding zijn. Ik krijg wel eens te horen van
de echtgenoot dat hij nooit eens twee keer hetzelfde kan eten. Is dit
de reden of was het de apero, maar in elk geval, de foto's waren niet
goed genoeg volgens hem. Om je niet langer te laten watertanden, ik
deed het menu opnieuw en dit is alvast het eerste resultaat.
Het
leuke aan dit gerecht is dat je het perfect een of twee dagen op
voorhand kan maken. Je bewaart de schaal met kip en marinade in de
frigo en het moment zelf, schep je uit wat je nodig hebt.
Voor
de marinade heb je saffraan nodig. Je kan zowel de draadjes als de
poedervorm gebruiken. Indien je saffraandraadjes gebruikt, doe dan
een pluk draadjes in een vijzel. Plet ze en laat de draadjes
gedurende een 10-tal minuten infuseren in een 2-tal eetlepels kokend
water. Giet door een zeefje en voeg het vocht bij de marinade.
Yoghurt
maak ik sinds jaar en dag zelf met de EasiYo yoghurtmaker. Alhoewel
je ook perfect yoghurt kan maken op de AGA!
Je
kan natuurlijk ook Griekse yoghurt kopen.
Wat
heb ik gebruikt voor 4 tot 6 personen:
600
gram kippenborst filet
Voor
de marinade:
4
uien
5
limoenen
2
eetlepels olijfolie
1
eetlepel kurkuma
400
gram Griekse yoghurt, EasiYo
1
eetlepel fleur de sel
¼
theelepel saffraanpoeder of 1 grote pluk saffraan draadjes
Hoe
ga je tewerk:
De
dag vooraf:
Maak
de marinade voor de kip.
Snij
de kipfilet in gelijke repen. Kwestie dat het vlees straks gelijk
gaar is.
Pel
en halveer de uien. Snij ze in dunne halve maantjes.
Doe
de ui in een ruime glazen kom.
Pers
de limoenen. Giet het sap bij de ui.
Roer
de Griekse yoghurt los in een maatbeker.
Meng
er de olijfolie, kurkuma, saffraanpoeder of infusie en het zout
onder. Meng goed.
Doe
de kippenreepjes bij de ui en giet er het yoghurtmengsel over.
Schep
alles goed ondereen zodanig dat elk stukje kip bedekt is met een
laagje.
Dek
de kom af met huishoudfolie en zet weg in de koelkast.
De
dag zelf:
Giet
de inhoud van de glazen kom in het grote AGA bakblik.
Hang
het blik zo hoog mogelijk in de braadoven, gedurende 25 Ã 30
minuten.
Nu
kleurt de kip en ui, langs de randjes mooi bruin.
Dien
op met een knapperige salade en Perzisch platbrood.
Enjoy!