Zolang
ik mij kan herinneren staat er met Kerst steevast een compote van
veenbessen op tafel. En ik geef toe, ik ben er wild van. Zodra de
eerste van deze dieprode heerlijkheden hun opwachting maken in de
winkelrekken heb ik er zeker een pakje mee in mijn winkelwagentje.
Het
is een open deur instampen als ik zeg dat ik ook steeds weer opzoek
ben naar mijn eigen twist om een gerecht net dat extraatje te geven
dat ik wil.
Vorige
week had ik net mijn, ja ik beken, derde zakje veenbessen in de hand
toen een lieve zuiderse jonge man aan de deur belde en mij een
prachtig rood draagtasje gaf met daarin de nieuwste editie van de
Limited Edition Grand Marnier fles voor 2014.
Ik
geloof niet in toeval maar toen ik de bloedmooie rode fles zag ik
meteen dat 1 + 1 hier duidelijk 3 en meer was. Ik ben echter niet het
dametje dat zomaar 1 + 1 maakt natuurlijk, dus voeg ik bij deze zoet
zure combinatie extra pit. Wat dachten jullie van 'Pumpkin Pie Spice'
(zeg dat maar eens 10 keer na mekaar).
Je
kan Pumpkin Pie Spice kant en klaar kopen in Engeland maar naar goede
Casa Latti gewoonte maak ik ze zelf.
Nog
even over de Grand Marnier edition 2014, wil je er alles over lezen
of het nieuwe cocktail recept 'The French Artist' proberen, neem dan
eens een kijkje op
deze site.
Êtes-vous prêt? … c'est parti
Wat
heb ik gebruikt:
340
gram verse veenbessen
sap
van 1 sinaasappel
30
gram kristalsuiker
30
gram licht bruine suiker, kinnekessuiker
1
(grote) theelepel Pumpkin Pie Spice
2
à 4 soeplepels Grand Marnier
Voor
de Pumpkin Pie Spice:
½
soeplepel gemalen kaneel
1
theelepel gemalen gember
¼
theelepel gemalen kruidnagels
¼
theelepel gemalen allspice
¼
theelepel vers gemalen nootmuskaat
⅛ theelepel
gemalen kardemom
Doe
al de kruiden samen in een bokaaltje. Schud goed en de Pumpkin Pie
Spice is klaar. Deze kruidenmengeling kan je ook gebruiken in
pompoenpuree, bij geroosterde pompoen, in een pompoentaart...
Hoe
ga je tewerk:
Spoel
en droog de veenbessen.
Doe
ze in een pannetje samen met de twee soorten suiker, sap van 1
sinaasappel en de kruiden. Voor wie niet in een AGA kookt, voeg je
best nog wat water toe.
Laat
al roerend opwarmen op de sudderplaat. Zodra de veenbessen beginnen
te ploffen, leg je het deksel op de pan en verplaats die naar het
rooster op de bodem van de bakoven. Na 15 minuten is de compote
perfect en hoef je enkel nog een paar lepels Grand Marnier toe te
voegen. Afgekoeld is de compote dikker.
De
cranberry sauce kan je koud of warm opdienen. Lekker met kalkoen,
wild, gebraad...
of
verwerkt in sauzen.
Merry
Christmas!
Inspiratie: My bakingaddiction
Geen opmerkingen:
Een reactie posten