Salade van geroosterde boerenkool en quinoa

Boerenkool is een echte wintergroente die verwerkt wordt in menige stoemp met rookworst, vooral bij onze noorderburen. De kool met zijn donkergroene krullende bladeren moeten we hen niet meer leren kennen.
In Amerika wordt de boerenkool momenteel vereerd als het meest gezonde levensmiddel ter wereld. Bij ons is deze veelzijdige groente minder gekend.

Salade van geroosterde boerenkool en quinoa
 
We gaan daar eens verandering in brengen en meegenieten van al zijn weldaden.
Koop een mooi groen exemplaar, zonder verkleurde randjes, daarvoor kan je terecht bij Biobello.

Salade van geroosterde boerenkool en quinoa

Wat heb ik gebruikt voor 2 personen:

een boerenkool, Biobello
50 g pijnboompitten
gedroogde cranberries
1 avocado
100 g verse geitenkaas
olijfolie
fleur de sel
zwarte peper

150 g quinoa
1 sjalot, fijngesneden
1 lookteentje, geplet
225 ml groentebouillon
olijfolie

Voor de dressing:
1 eetlepel Crunchy Tahini, Lima
1 lookteentje, geperst
sap van 1 limoen
1 eetlepel Golden Syrup of honing
4 eetlepels olijfolie
fleur de sel
versgemalen zwarte peper

Salade van geroosterde boerenkool en quinoa

Hoe ga je tewerk:

Voeg alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar. Meng goed, is de dressing te dik, voeg dan een lepel water toe, kruid met peper en zout.

Spoel de quinoa héél grondig, in een fijne zeef, onder koud stromend water.
Snij het sjalotje fijn. Plet de look met een mes.
Stoof de sjalot glazig in een geutje olijfolie op de sudderplaat. Doe er het teentje look bij zodat het zijn smaak kan afgeven, straks wordt het weer verwijderd.
Voeg de gespoelde en uitgelekte quinoa toe en stoof nog even kort aan. Blus met groentebouillon en breng aan de kook.
Verplaats de pot, zonder deksel, naar het rooster op de bodem van de bakoven. De quinoa heeft een 20-tal minuten nodig om het vocht op te nemen en te garen.

Rooster de pijnboompitten in een antikleefpan of op bake-o-glide op de sudderplaat. .
Pel en ontpit de avocado, snij het vruchtvlees in blokjes.
Verkruimel de geitenkaas.

Nu gaan we aan de slag met de boerenkool.
Spoel de bladeren van de kool, stuk voor stuk héél grondig, de bladeren hebben diepe groeven. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog in een handdoek. Verwijder de stelen en de dikke nerven. Het is de bedoeling om de kool zo fijn mogelijk te snijden. Je kan dit heel makkelijk doen door enkele bladeren op elkaar te leggen en min of meer op te rollen, snij in fijne reepjes.

Neem het grote AGA blik, doe er de fijngesneden boerenkool in, schep er de helft van de dressing over en hussel met je handen alles door elkaar.

Salade van geroosterde boerenkool en quinoa
 
Schuif de schaal onderaan in de braadoven gedurende 5 minuten. Schud de inhoud van de schaal goed en laat de kool nog een 5 à 10 minuten roosteren in de oven. Nu is de boerenkool lichtjes krokant.

Haal de quinoa uit de oven, roer om en verwijder de look.
Meng de boerenkool en de quinoa, schep er de rest van de dressing onder.
Werk af met de avocado, pijnboompitten, geitenkaas en gedroogde cranberries. Kruid eventueel nog bij met peper en zout. Schep nog een laatste keer voorzichtig om en dien lauw op.

Salade van geroosterde boerenkool en quinoa

Enjoy!