Boerenkool
is een echte wintergroente die verwerkt wordt in menige stoemp met
rookworst, vooral bij onze noorderburen. De kool met zijn
donkergroene krullende bladeren moeten we hen niet meer leren kennen.
In
Amerika wordt de boerenkool momenteel vereerd als het meest gezonde
levensmiddel ter wereld. Bij ons is deze veelzijdige groente minder
gekend.
We gaan
daar eens verandering in brengen en
meegenieten van al zijn weldaden.
Wat heb
ik gebruikt voor 2 personen:
een
boerenkool, Biobello
50 g
pijnboompitten
gedroogde
cranberries
1
avocado
100 g
verse geitenkaas
olijfolie
fleur de
sel
zwarte
peper
150 g
quinoa
1
sjalot, fijngesneden
1
lookteentje, geplet
225 ml
groentebouillon
olijfolie
Voor
de dressing:
1
eetlepel Crunchy Tahini, Lima
1
lookteentje, geperst
sap van
1 limoen
1
eetlepel Golden Syrup of honing
4
eetlepels olijfolie
fleur de
sel
versgemalen
zwarte peper
Hoe ga
je tewerk:
Voeg
alle ingrediënten voor de dressing bij elkaar. Meng goed, is de dressing te dik, voeg dan een lepel water toe, kruid met
peper en zout.
Spoel de
quinoa héél grondig, in een fijne zeef, onder koud stromend water.
Snij het
sjalotje fijn. Plet de look met een mes.
Stoof de
sjalot glazig in een geutje olijfolie op de sudderplaat. Doe er het
teentje look bij zodat het zijn smaak kan afgeven, straks wordt het
weer verwijderd.
Voeg de
gespoelde en uitgelekte quinoa toe en stoof nog even kort aan. Blus
met groentebouillon en breng aan de kook.
Verplaats
de pot, zonder deksel, naar het rooster op de bodem van de bakoven.
De quinoa heeft een 20-tal minuten nodig om het vocht op te nemen en
te garen.
Rooster
de pijnboompitten in een antikleefpan of op bake-o-glide op de
sudderplaat. .
Pel en
ontpit de avocado, snij het vruchtvlees in blokjes.
Verkruimel
de geitenkaas.
Nu gaan
we aan de slag met de boerenkool.
Spoel de
bladeren van de kool, stuk voor stuk héél grondig, de bladeren
hebben diepe groeven. Laat ze goed uitlekken en dep ze droog in een
handdoek. Verwijder de stelen en de dikke nerven. Het is de bedoeling
om de kool zo fijn mogelijk te snijden. Je kan dit heel makkelijk
doen door enkele bladeren op elkaar te leggen en min of meer op te
rollen, snij in fijne reepjes.
Neem het
grote AGA blik, doe er de fijngesneden boerenkool in, schep er de
helft van de dressing over en hussel met je handen alles door elkaar.
Schuif
de schaal onderaan in de braadoven gedurende 5 minuten. Schud de
inhoud van de schaal goed en laat de kool nog een 5 Ã 10 minuten
roosteren in de oven. Nu is de boerenkool lichtjes krokant.
Haal
de quinoa uit de oven, roer om
en verwijder de look.
Meng de
boerenkool en de quinoa, schep er de rest van de dressing onder.
Werk af
met de avocado, pijnboompitten, geitenkaas en gedroogde cranberries.
Kruid eventueel nog bij met peper en zout. Schep nog een laatste keer
voorzichtig om en dien lauw op.
Enjoy!