De
tarte tatin met zijn gekarameliseerde bodem kennen we allemaal als de
'appeltaart op z'n kop'. Een hartige versie moet echter zeker niet
onderdoen en is zelfs verrassend lekker.
Tijdens
de 'workshop foodpairing met herfstgroenten' heb ik samen met mijn
'partner in crime', Myriam Minne een tarte tatin met witloof gemaakt.
Ziehier mijn versie...
Wat
heb ik gebruikt:
1 vel
bladerdeeg
1 kg
grondwitloof, Biobello
100 g
verse geitenkaas
1
eetlepel balsamico
1 Ã 2
eetlepels Golden Syrup of honing
gedroogde
tijm
peper en
zout
nootje
boter
tarte
tatin vorm of een pan die in de
oven kan, een diameter van 25-30 cm
Hoe
ga je tewerk:
Verwijder
het harde gedeelte onderaan de witloof en snij de stronkjes in de
lengte middendoor.
Laat de
boter smelten in een tatin vorm of bij gebrek daaraan in een pan die
ook in de oven kan. Doe dit op de sudderplaat.
Schik de
helften met de snijkant naar beneden en de punten van de witloof naar
buiten, in de pan. Het is een beetje puzzelen in het midden, dat kan
je eventueel opvullen met stukjes die je afgesneden hebt.
Kruid
goed met peper, zout en tijm. Druppel er na vijf minuten de golden syrup over en blus met balsamico.
Leg een deksel op de pan en zet die
onderaan in de braadoven gedurende 10 minuten.
Haal de
pan uit de oven, de witloof is nu halfgaar en heeft onderaan een mooi
kleurtje.
Kruimel
de geitenkaas over en tussen de witloof.
Rol
bladerdeeg open en bedek de inhoud van de pan. Duw de randen van het
deeg rondom naar beneden. Pas op, de pan is heet en het deeg wordt
heel zacht. Vlug handelen is de boodschap. Prik de bovenkant een paar
keer in met een vork.
Bak de
tarte tatin gedurende 30 min op de richel onderaan de braadoven.
Neem een
schaal die groter is dan de pan en keer de pan om op de schaal.
Lekker
als lunch opgediend met een frisse groene salade met dressing.
Enjoy!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten