Een
van mijn favoriete broodrecepten is het spelt-haverbrood. Spelt
is een oude graansoort die zijn hedendaagse populariteit te danken
heeft aan zijn lichte verteerbaarheid en bijzondere smaak. Deze
keer ga ik voor een combinatie van spelt en lijnzaad met al zijn
weldaden. Het recept heb ik
gehaald Uit de keuken van Levine. Het resultaat is dat Casa Latti
geurt naar knisperend versgebakken brood. Daar
word ik helemaal blij van :-)
Wat
heb ik gebruikt:
300
g speltbloem
280
g speltmeel
21
g verse gist of 7 g gedroogde gist
350
à 365 g water
25
g lijnzaad, heel
15
g golden syrup of honing
25
g olijf- of zonnebloemolie
11
g zout
Hoe
ga je tewerk:
Als
je verse gist gebruik: verkruimel de gist in de mengkom van de
Kitchenaid, doe er de helft van het water en de helft van de bloem
bij, dit moet je niet afwegen, doe dit gewoon op het zicht. Gebruik
de deeghaak en laat de Kitchenaid op stand 1 gedurende 1 minuut
draaien. Laat dit mengsel 10 minuten rusten.
Breek ondertussen het lijnzaad, dit gaat makkelijk in een blender of met een vijzel. Ons lichaam neemt beter gebroken lijnzaad op dan heel lijnzaad.
Breek ondertussen het lijnzaad, dit gaat makkelijk in een blender of met een vijzel. Ons lichaam neemt beter gebroken lijnzaad op dan heel lijnzaad.
Als
je droge gist gebruikt, dan sla je deze stap over.
Doe
er de rest van het speltmeel en -bloem, lijnzaad, golden syrup, olie
en zout bij. Voeg er geleidelijk het water aan toe.
Kneed
met de deeghaak op stand 2 in 10 minuten tot een soepel deeg dat van
de wand loslaat.
1e
rijs: vorm het
deeg tot een bal, bestrijk de mengkom met wat olie en leg het deeg er
terug in. Draai het eventjes zodat het deeg overal een laagje olie
heeft. Laat in 45 Ã 60 minuten rijzen tot het deeg verdubbeld is.
Vormen:
Stort het deeg op een licht bebloemd werkblad. Druk de lucht
uit het deeg. Bol het deeg losjes op en laat afgedekt een kwartier
liggen (het deeg laat zich na deze rusttijd beter vormen).
Duw
het deeg uit tot een lap even breed als de bakvorm. Rol het deeg op
en druk de naad dicht.
2e
rijs: Dek het deeg af en laat in
45 Ã 60 minuten rijzen of tot het volume bijna verdubbeld is. Het
deeg is genoeg gerezen als je er met een vinger op drukt en het deeg
veert langzaam terug.
Bakken:
Bak het brood 35 minuten op de
bodem van de braadoven. Haal het brood onmiddellijk na het bakken uit
het blik en laat afkoelen op een rooster.
Enjoy!
Bron:
Uit de keuken van Levine