Augustus,
zomer, pruimentijd … elke doorgewinterde journalist werkt momenteel
met het weinige materiaal dat er is. Zoals jaarlijks duiken ze weer
op in de nationale media, Bigfoot, Nessie en andere tot de
verbeelding sprekende monsters en legenden. In de keuken duiken rond
dezelfde periode de confituren op. Bij mij is dat niet anders, dus
een receptje toegepast op heerlijke bio pruimen van mijn bio
vriendin.
Wat heb
ik gebruikt:
voor 4
potjes van 250 ml
1 kg
ontpitte pruimen
½ kg
geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg
geleisuiker)
sap van
1 citroen
1
vanillestokje
Hoe ga
je tewerk:
Bokaaltjes
steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de
gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in
de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee
in de sudderoven.
Snij de
pruimen in stukjes.
Doe
pruimen, citroensap en geleisuiker in een grote kookpot.
Halveer
het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg dit samen met het
stokje bij de pruimen.
Zet de
pot met deksel erop 1 uur in de sudderoven. Of doe de ingrediënten
in een kleinere schaal die je achteraan de AGA zet. Op die manier
verwarmen de vruchten en de suiker lost op in het sap. Zo krijg je
straks de inhoud van de pot vlugger aan de kook.
Breng de
confituur in wording aan de kook op de sudderplaat. Laat de confituur
3 minuten verder koken op de hete plaat.
Of doe
zoals ik, laat de confituur flink borrelen in de oven, op de
braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3
minuten doe je de stollingstest door een druppel confituur te laten
vallen op een koud bordje.
Vis het
vanillestokje uit de confituur en vul de steriele potjes tot aan de
rand met de hete confituur. Sluit onmiddellijk af met een deksel.
Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.
Enjoy!
Inspiratie:
boek Madam Confituur