Het
lekkerste fruit en de heerlijkste groenten koop je in je buurt. Als
je het geluk hebt, zoals ik, een goede vriendin met groene vingers te
hebben kan je soms gewoon meegenieten van een oogst overschotje. Kom
je dan thuis met een zak vol heerlijk vers geplukte vijgen dan kan je
niet anders dan er iets lekkers mee klaar maken. Wat dacht je van
een confituur van deze lekkernijen.
Als je over confituur spreekt dan kom je dikwijls terecht bij Madam Confituur. Bij haar haalde ik de mosterd, of in dit geval het idee, nog vlug even omzetten naar de AGA-norm en we zijn vertrokken.
Als je over confituur spreekt dan kom je dikwijls terecht bij Madam Confituur. Bij haar haalde ik de mosterd, of in dit geval het idee, nog vlug even omzetten naar de AGA-norm en we zijn vertrokken.
Wat heb
ik gebruikt:
voor 6
potjes van 150 ml
860 g
vijgen
430 g
geleisuiker, Dr. Oetker Gelfix versie 2.1 (1 kg vruchten - ½ kg
geleisuiker)
sap van
2 sinaasappels
zeste
van 1 sinaasappel, geraspt
2
eetlepels fijngehakte walnoten
4
koffielepels Cointreau
Hoe ga
je tewerk:
Bokaaltjes
steriliseren in de AGA doe je zo:
schik de
gewassen bokaaltjes in het grote AGA blik en plaats het blik 1 uur in
de sudderoven of 20 minuten in de bakoven. De dekseltjes kunnen mee
in de sudderoven.
Spoel de
vijgen en snij het onderste stukje af, de pel laat je eraan. Snij de
vijgen in kleine stukjes.
Doe de
vijgen, sinaasappelsap, zeste en geleisuiker in een ruime kookpot.
Zet de
pot met deksel 1 uur in de sudderoven. Of doe de ingrediënten in een
kleinere schaal die je achteraan de AGA zet. Zo verwarmen de vruchten
en de suiker lost op in het sap. Zo krijg je straks de inhoud van de
pot vlugger aan de kook.
Doe de
gehakte noten bij het fruitmengsel en laat alles aan de kook komen op
de sudderplaat. Nu kan je de confituur 3 minuten laten verder koken
op de hete plaat.
Of doe
zoals ik, laat de confituur flink borrelen in de oven, op de
braadovenvloer. Zo heb je geen gespat en het lukt perfect. Na 3
minuten doe je de stollingstest door een druppel confituur te laten
vallen op een koud bordje.
Nu is
het moment aangebroken om de Cointreau onder de confituur te roeren.
Vul de
steriele potjes tot aan de rand met de hete confituur. Sluit af met
het schroefdeksel. Keer de bokaaltjes om en laat ze zo afkoelen.
Enjoy!
Bron:
Madam Confituur