Intro
Geert
'de facteur' had een rustig eindejaar. Hoe kom je daar nu bij hoor ik
je zeggen, wel laat ik mij even verduidelijken.
Je
weet nog wel dat ik een tijdje terug van Spar een heuse Spar Bag
kreeg, dat verhaal kun je hier nog eens nalezen. Wel, dat bleek een
onderdeel van hun wedstrijd 'Kook je in Kook' te zijn. Voor deel twee
van die wedstrijd mocht ik gewoon in mijn dichtste Spar winkel gaan
shoppen. De Geert blij om niet te moeten sleuren, de echtgenoot blij
met weer iets nieuws te proeven en Yours Truly blij om te kunnen
shoppen. Spar heeft er dus alvast drie fans bij.
Mijn
bezoek aan Spar Lichtervelde, was meteen een schot in de roos.
Alhoewel het toch niet direct om de hoek is, ga ik er zeker nog
winkelen. Het is een verademing om in een nette en zeer verzorgde
winkel je karretje te vullen.
Als
Spar Lichtervelde een voorbeeld is van de andere Spar-winkels kan ik
die alleen maar aanraden. Niet enkel hebben ze mooie verse groenten
en een vers-toog waar geen einde schijnt aan te komen, ze hebben er
ook ongelooflijk galant, hulpvaardig en vriendelijk personeel. Een
dikke pluim! Ondanks de drukke periode zocht de door mij
aangesproken winkelbediende mee naar één of ander ingrediënt dat
ik wilde. En wat ik wilde? Alle ingrediënten voor een feestelijke
truffelrisotto.
Risotto
is een voorgerecht, primo piatto, schrijf ik dat goed Greetje, uit
het noorden van Italië? Een perfecte risotto hangt af van de
bereidingswijze. Roeren of niet roeren is vaak de discussie bij het
maken van risotto. Beide methoden heb ik al geprobeerd, maar ik kies
steevast voor de roer methode, de risotto is zo veel smeuïger
doordat het vocht geleidelijk door de rijstkorrel opgenomen wordt. En
het roeren werkt bijna therapeutisch, heerlijk toch! Een
wist-je-datje, risotto rijstkorrels zijn rond en nemen meer dan
viermaal hun gewicht aan vocht op.
Wat
de wijnkeuze betreft, koos ik voor een Grillo, een
karakteristieke Siciliaanse druivensoort, met een prachtig evenwicht
tussen fruit en zuren. Deze wijn gaat perfect samen met een risotto,
zo stond keurig te lezen op het label bij de wijn.
Dat
truffel een hoofdrol speelt tijdens de eindejaarsfeesten, weten we
allemaal. Om mijn risotto feestelijk te maken, hoefde ik dan ook niet
lang na te denken. De smaken simpel houden en een vleugje truffel
toevoegen. In, wat ik nu dus 'mijn Spar' kan noemen, koos ik voor een
bokaaltje zwarte zomertruffelsaus van Bosco d'Oro. Ook zwarte truffel
of truffelschilfers in een bokaaltje zijn te koop in Spar.
Maakt
u dit feestelijk wedstrijd voorgerecht mee?
Ingrediënten
2
sjalotten, fijngesnipperd
scheutje
olijfolie
2
dl witte wijn, I Sicani, Terre Siciliane, Grillo
250
gram risottorijst, Scotti
+/-
800 ml warme kippenbouillon
versgemalen
zwarte peper
zeezout
50
gram room
1
klont boter
1
tot 2 koffielepels zwarte zomertruffelsaus
+/-
75 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt
1
zwarte truffel
Bereiding
Maak
truffelboter door de zachte boter te mengen met de truffelsaus. Zet
opzij.
Pel
en snipper de sjalotten.
Fruit
de fijngesnipperde sjalotten glazig in wat olijfolie, laat ze niet
kleuren.
Werk
nu verder op hoog vuur. Voeg de rijst bij de sjalotten en laat ze al
roerend twee tot drie minuten meebakken. De rijstkorrels worden nu
wat glazig.
Blus
het geheel met de witte wijn, blijf roeren tot al het vocht door de
rijst opgenomen is.
Ga
nu verder op lager vuur.
Giet
een scheut warme bouillon bij de rijst, blijf roeren. Het is de
bedoeling dat de rijst suddert en niet te fel kookt. Wacht tot de
bouillon opgenomen is voordat je een nieuwe scheut gaat toe voegen.
Proef
de risotto na een 15-20 tal minuten. De rijstkorrels moeten zacht
zijn, maar wel nog beet hebben, dus 'al dente' zijn. Indien niet, ga
dan nog eventjes verder met bouillon toevoegen en roeren.
Proef
opnieuw en controleer of er zout of peper bij moet.
Zet
de pan van het vuur en voeg er de room, truffelboter en een deel van
de Parmezaanse kaas bij. Roer voorzichtig om. De structuur van de
risotto wordt nu wat losser.
Schep
dit heerlijks in voorverwarmde borden, werk af met een schijfje truffel en nog wat
geraspte Parmezaanse kaas. Dien de risotto onmiddellijk op.