Intro
Wat
past er beter bij Valentijn dan chocolade en rode vruchten? Wat dacht
je van een cake die smelt in je mond, die je op wolkjes doet lopen,
die je … je snapt het al, dit is waarschijnlijk het perfecte
Valentijn gebak! Deze
donkerbruine, zachte lekkernij heeft een intense chocoladesmaak en
een structuur die je aan een Brownie doet denken. Zo weet je meteen
waar ik de naam haal.
And
Ladies! Zo 'zondig' is dit zondaartje nu ook weer niet. Er komt geen
boter of eieren aan te pas! De
boter heb ik vervangen door 100% plantaardige olie. De olie die ik
gebruik is één van de drie nieuwkomers van Vandemoortele. Na mijn
enthousiaste kennismaking met 'Stoven en Bakken' was mijn
nieuwsgierigheid geprikkeld. En ja hoor ook deze 'Zoete Keuken' is
een schot in de roos. Vandemoortele 'Zoete Keuken' is geschikt voor
alle zoet gebak. In
gebak kun je eieren met een gerust hart vervangen door yoghurt, en
dat is wat ik hier ook heb gedaan. Ik gebruikte Griekse yoghurt. Wie
te maken heeft met een lactose intolerantie kan ook aan de slag met
een plantaardige yoghurt.
Ingrediënten
Een
Heritage Bundt bakvorm van 2,4 liter inhoud
bakspray
voor het invetten van de vorm
310
gram patisserie bloem, gezeefd
90
gram cacaopoeder, gezeefd
15
gram bakpoeder
1
theelepel zout
300
gram Griekse yoghurt
300
gram kristalsuiker
100
gram Vandemoortele olie, 'Zoete keuken'
180
ml Rice Dream, ik gebruikte Coconut
1
theelepel vanille-extract
175
gram pure chocolade, 74% cacao, gesmolten
50
ml heet water
Voor
de afwerking:
bloemsuiker
frambozen
Bereiding
Breek
de chocolade in stukken en laat smelten in een kommetje achteraan de
AGA. Neem
een grote kom en zeef er de bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout in. In
de kom van de KitchenAid meng je de yoghurt, suiker, olie, Rice Dream
en vanille-extract. Laat draaien met de platte menghaak op stand 2,
gedurende 1 minuut.
Voeg
de helft van het bloemmengsel toe, meng kort. Doe
er de rest van het bloemmengsel bij en het heet water, meng nogmaals
tot je een glad, dik beslag hebt. Meng er de gesmolten chocolade onder. Spray
de vorm goed in met bakspray. Schep
het deeg in de bakvorm.
Schuif
de Bundt vorm op het rooster op de onderste richel van de bakoven,
gedurende +/- 45 minuten. Verplaats
de richel naar de bodem van de bakoven en schuif de koude plaat boven
de cake. Laat nog 15 minuten verder bakken. Steek
een prikker in de cake en zie of die er droog uitkomt.
Haal
de cake uit de oven. Leg
een natte handdoek op je aanrecht en zet er de Bundt vorm op. Laat 30
à 45 minuten staan. Haal
nu de cake uit de vorm en plaats deze op een draadrooster.
Werk
af met suiker en vers fruit naar keuze.