Intro
Oliedom…
zo voel ik mij soms als ik voor de steeds groter wordende rijen al
dan niet plantaardige soorten olie sta in de winkel. Geleerde
professoren hebben via alle mogelijke kanalen ons attent gemaakt op
het gevaar van verwarmen, verhitten, naar kijken, … nu ja dat
laatste is er misschien iets over. Maar je begrijpt me wel, het
antwoord op de vraag “welke olie mag ik nu gebruiken?” is niet
echt simpel.
Tot
nu, want kijk, Vandemoortele komt ons ter hulp met 3 nieuwe soorten
olie die met een gerust hart kunnen gebruikt worden voor warme
bereidingen. 'Bakken & Braden' voor vlees, 'Stoven & Bakken' voor groenten en vis en 'Zoete Keuken' voor gebak dus.
Uiteraard
staat dit mooi in een persdossier, maar drijft de olie hier boven? Ja,
deze kon ik niet laten liggen hé.
Trouwe
volgers weten dat ik niet echt voorstander ben van veel boter, olie,
enz. Toen Vandemoortele mij uitnodigde om 'Stoven & Bakken' te testen ging ik daar dus graag op in. Deze olie heeft een
neutrale smaak en is bestand tegen hoge verhitting.
Laten
we maar het hele register opentrekken, groenten, aardappelen, vis en
… geen kruiding! We willen de pure smaken proeven.
Even
de fles goed schudden en daar gaan, euh, bakken we.
Wat heb ik getest ...
– Minigroentjes: raapjes, worteltjes en rode bietjes
Was
de groentjes zorgvuldig. Schik ze in een schaal en besprenkel met 1
soeplepel Vandemoortele olie 'Stoven & Bakken'. Schuif
de schaal onderaan in de braadoven, gedurende een half uur. Prik in
de groentjes en zie of ze beetgaar zijn.
– Hasselback
aardappeltjes
De
aardappeltjes maak je zoals hier is beschreven. In
plaats van te besprenkelen met geklaarde boter, heb ik Vandemoortele
olie 'Stoven & Bakken' gebruikt. Tussen
de schijfjes heb ik hier wel een paar laurierblaadjes gestopt.
– Kabeljauwhaasje
Bestrijk
het kabeljauwhaasje langs alle zijden met een borsteltje met
Vandemoortele olie 'Stoven & Bakken'. Leg
de vis in een hete antikleefpan en schuif die op de bodem van de
braadoven. Na enkele minuten draai je de vis. Laat de andere kant ook
nog eventjes bakken.