Intro
Gezond
en slaatjes, als je die twee woorden in dezelfde zin gebruikt is de
kans groot dat de meerderheid onder ons zegt, oh help, dieet! Geen
paniek, dit is gewoon een lekkere schotel die toevallig ook nog eens
heel gezond is.
Er
zijn zo van die adressen waar je steeds (h)eerlijke ingrediënten kan
kopen, ik denk maar aan BioBello waar ik wekelijks mijn rode bietjes
bestel en Le Pain Quotidien waar ik heerlijke Belgische quinoa haal.
De
bietjes zijn alomtegenwoordig in Casa Latti. Onmiddellijk garen in
aluminiumfolie in de oven, laten afkoelen, pellen en de frigo in.
Op
één van mijn speurtochten naar gerechten met bietjes, kwam ik
terecht bij Jamie Oliver, ik denk dat vooral zijn no-nonsense aanpak
mij wel aanspreekt. Het frisse aspect door het gebruik van de
sinaasappel gaat geweldig samen met notenolie, romige kaas en zoete
biet. Jamie gebruikt ricotta in zijn salade, ik koos voor zachte
geitenkaas. De salade is op zijn lekkerst lauwwarm. Je
zou er zowaar honger van krijgen!
Ingrediënten
voor 2 personen:
2
rode bieten, BioBello
100
gram quinoa
1
grote sinaasappel
sap
van ½ sinaasappel
1
à 2 eetlepels walnotenolie
75
gram zachte geitenkaas, type Landana of Chavroux
waterkers
muntblaadjes,
gehakt
versgemalen
zwarte peper
fleur
de sel
Bereiding
Schrob
de rode bieten met een borsteltje. Wikkel ze afzonderlijk in
aluminiumfolie. Plaats de pakketjes op de onderste richel van de
braadoven gedurende +/- 1 uur. Wacht
een kwartiertje voordat je ze uitpakt, schilt en in stukken snijdt.
Kook
de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakkingen. Hoe
je quinoa kookt in een AGA-fornuis, vind je hieronder.
Schil
de sinaasappel à vif.
Verdeel
de waterkers, quinoa en de bietjes over de borden. Brokkel
er de geitenkaas over. Werk
af met partjes sinaasappel, muntblaadjes, walnotenolie en wat
sinaasappelsap. Breng
het geheel op smaak met peper en fleur de sel.
Extra / Tip
Bron:
Jamie magazine, Bieten-quinoasalade met sinaasappel
Zo
gaar ik quinoa in de AGA:
Spoel
de quinoa grondig in een fijne zeef, onder koud stromend water. Maar niet als de quinoa geteeld is in België of Nederland. De lage landen
variëteit bevat geen saponine en hoef je dus niet te spoelen, zoals
de Latijns-Amerikaanse soort.
Voor
1 deel quinoa heb je 1 ½ deel water of bouillon nodig. Zet
een pot met water of bouillon, quinoa en een snuifje zout op de hete
plaat. Breng
al roerend aan de kook. Zodra
de inhoud kookt verplaats je de pot, zonder deksel, naar het rooster
op de bodem van de bakoven. De quinoa heeft een 20-tal minuten nodig
om het vocht op te nemen en te garen. Zet
de pot, nu met deksel in de sudderoven of achteraan op de AGA in
afwachting tot je de quinoa nodig hebt. Wie
met een ander fornuis kookt, volg dan de bereidingswijze op de
verpakking.