Feest Cake

Intro

Ook zo een fan van de 'Great British Bake Off' en 'Heel Holland Bakt'? Je zou zo voor bakker gaan studeren, toch? 'Yours truly' durft ook wel eens het bakkerinnetje in haar los te laten. Naast bijna dagelijks een zuurdesem uit mijn oven te halen, mag er ook wel eens een cake in het rijtje mee schuiven. Met de feestdagen heb je uiteraard graag een heel mooi exemplaar op tafel prijken en juist daarvoor had ik nu toch wel geen vorm zeker…
 
Net als in de genoemde bakprogramma's ben ik verlekkerd op de mooie 'showpieces' die gemaakt zijn in de fameuze Bundt vorm van Nordic Ware. De vormen bestaan uit een zware kwaliteit gegoten aluminium, waardoor het deeg gelijkmatig bakt. Het prachtige resultaat en de haarscherpe details van het gebak deden me nog meer watertanden. 
 
Mocht je soms twijfelen, de hint werd begrepen. Nu ja, als het over aankopen van culinaire 'hulpstukken' gaat, is de echtgenoot niet te houden. Dus op de vooravond van kerst stond mijn Heritage Bundt klaar op het aanrecht!
 
Een deadline en tientallen recepten later had ik al een goed idee hoe mijn Bundt te vullen. Mocht je soms twijfelen, het oorspronkelijk gevonden recept is zoals steeds aangepast naar de Marijke Kookt normen.

Deze cake heb ik gebakken voor Kerst, de kinderen waren alvast wild enthousiast. En de echtgenoot, die heeft meteen de cake besteld voor oudejaarsavond, om hemzelf en de collega's een beetje te verwennen. De foto's van de aangesneden cake moet ik je verschuldigd blijven wegens helemaal op. Maar je bent hier om het zelf te maken dus, daar gaan we.

De hoeveelheid deeg die je meekrijgt is ietsje teveel voor de Heritage Bundt. Er is net genoeg over om nog 2 papieren cakevormpjes te vullen. Heb je meteen een leuk voorproefje voor de bakker.

Dus bij deze, mijn feestcake!
 
Feest Bundt Cake

Ingrediënten

Een Heritage Bundt bakvorm van 2,4 liter inhoud
bakspray voor het invetten van de vorm

120 gram ongezouten boter, op kamertemperatuur
360 gram fijne kristalsuiker
4 eieren, middelgroot
480 gram patisserie bloem, gezeefd
2 theelepels bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat (baksoda)
½ theelepel zout
175 ml karnemelk
150 ml sinaasappelsap, vers geperst!
2 theelepels zeste van sinaasappels
1 theelepel vanille-extract
125 gram verse veenbessen, grof gehakt
Veenbessen
75 gram gekristalliseerde gember + 1 theelepel bloem
Cristallized ginger
bloemsuiker voor de afwerking

Bereiding

Neem een grote kom en meng gezeefde bloem, bakpoeder, baksoda en het zout. Neem een mengbeker en meng karnemelk, vers sinaasappelsap, zeste en vanille-extract. Voeg ook de grof gehakte verse veenbessen toe.

Hak de gekristalliseerde gember op een plank en bestrooi met een theelepel gezeefde bloem. Ga er met je handen door zodat de bloem aan de gember kleeft.

Klop de boter romig met de draadgarde van de KitchenAid, op de hoogste stand. Voeg de suiker toe en mix nog 5 minuten, geleidelijk aan van de laagste stand naar de hoogste.

Ga verder op stand 6 en voeg de eieren toe. Wacht telkens om een ei toe te voegen tot het vorige ei helemaal opgenomen is. Klop mooi luchtig.

Wissel de draadgarde voor de platte menghaak. Op lage snelheid voeg je nu afwisselend het bloemmengsel en het vloeibaar mengsel toe. Doe dit al volgt, begin met bloem en eindig met bloem: Laat de KitchenAid draaien op stand 1 of 2, voeg langzaam 1/3 van de bloem toe. Al kloppend giet je de helft uit de mengbeker erbij. Doe er nog 1/3 van de bloem bij, de rest van de vloeistof en de rest van de bloem.

Spatel er voorzichtig de gekristalliseerde gember onder.

Spray de vorm goed in met bakspray. Vul de vorm tot een paar centimeter onder de rand. Er is nog deeg over voor 2 papieren cakevormpjes. Schuif de Bundt vorm op het rooster op de onderste richel van de bakoven, gedurende +/- 50 minuten.
 
Verplaats de richel naar de bodem van de bakoven en schuif de koude plaat boven de cake. Laat nog 15 à 20 minuten verder bakken. Steek een prikker in de cake en zie of die er droog uitkomt.

Haal de cake uit de oven. Leg een natte handdoek op je aanrecht en zet er de Bundt vorm op. Laat 30 à 45 minuten staan.
Feest Bundt cake
Haal nu de cake uit de vorm en plaats op een draadrooster.
Feest Bundt Cake
Werk af met suiker en eventueel wat veenbessencompote.
Feest Bundt Cake

Extra / Tip