Om
de zes maand ben ik te gast bij Delhaize tijdens hun foodshow, een
evenement waarop heerlijke nieuwe producten in de kijker worden
gezet. Deze keer was de feestperiode terug aan bod.
We
mochten meegenieten van een enorm aanbod aan delicatessen en
feestartikelen. In feite teveel om allemaal op te sommen.
Uiteraard
zou het simpel zijn om je hier een lijstje te geven met wat je
allemaal zou moeten in huis halen, maar je kent me hé, we gaan voor
ietsje meer. Want oké een lijstje, maar wat doe je ermee?
Dus
gaan we voor een volledig kerstmenu met alleen maar artikelen uit
het Delhaize-lijstje?
Vier
je mee?
Apero!
Tot
spijt van wie het benijdt, de Gin hype blijft duren. Wij gingen deze
keer voor Sipsmith. Sipsmith
is gemaakt op basis van gerst-alcohol met tien verschillende
'botanicals': jeneverbes, korianderzaad, engelwortel, drop,
iriswortel, amandel, kassiaschors, kaneel, sinaasappel en
citroenschillen. De gin is heerlijk droog met een citrus-frisse-bite
en kent mooie florale tonen met een keur van citrus in de nasmaak,
zoals sinaasappel, marmelade en lemonpie.
Nog
leuker, de echtgenoot blijkt plots
en miraculeus
een doe-het-zelver geworden te zijn, de DIY GIN Kit. Maak
gewoon je eigen Gin!
Aperitiefhapjes:
Fingerfood en / of luxueuze knabbels
Laten
we eenvoudig starten met een pittig Wasabi olijfje.
De
smaken uit het Midden-Oosten krijgen steeds meer invloed in onze
westerse keuken. Een voorbeeld zijn de vele smaken hummus en
tapenades.
Een
paar 'apero' nieuwkomers in het Delhaize assortiment:
–
Libanese Hummus – op smaak gebracht met verschillende gegrilde groenten en
granaatappelsiroop
– Tikka Massala Hummus – een lekkere oosterse variant
– Muhammara
ofte tapenade van paprika en walnoten – lekker als dipsaus, maar
ook op kamertemperatuur bij vis en vlees
Maar
het kan ook hartiger, zoals een bordje mini Involtini, kaas gehuld in
Serranoham op een bedje van een baby kale mengeling, hier is dat een
zakje jonge scheuten met paksoi en eentje met jonge rode en groene scheuten.
En
nog zo een super lekkere rage, apero macarons (foie
gras/gekarameliseerde appel, witte truffel/hazelnoot,
eendenborst/sinaasappel en geitenkaas/vijg/tijm) en patépralines van eendenmousse.
Tot
slot kunnen we, voor we overstappen naar ons voorgerecht, een
flinterdun schelletje Salami met truffel en parmezaan proeven.
Voorgerecht
Het
is altijd leuk als je voor kleinere porties gaat. Zo kun je de
gasten, in onze “Christmas before Christmas” is dat de jongste
telg Benjamin met zijn toekomstig bruidje Eline, meer diversiteit
aanbieden.
Wij
kozen voor een bordje Noorse gerookte zalm met … gin. Ja hoor, de
zalm is ultravers, gemarineerd in een mengeling van zout, suiker en
specerijen. De aanwezigheid van klassieke gin geeft de marinade een
heerlijk subtiele smaak.
Als
extra smaakmakertjes koos ik voor 'Finger lime', of ook wel eens
citroen caviaar genoemd en Limequats, een soort mini limoenen.
Ook
hier kun je een toastje bij nuttigen uiteraard met een laagje algenboter met
zout van Guérande. Deze boter is trouwens ook lekker om een stukje vis in te bakken.
Als
tweede voorgerecht hebben we genoten van de wokgarnalen op Thaise wijze met citroengras. Zo eenvoudig was mijn werk nog nooit,
rechtstreeks uit de diepvries de pan in. De marinade zit al om de
garnalen en zorgt meteen voor een lekkere saus. Met een heerlijke
Basmatirijst erbij was dit alweer een schot in de roos.
Tussengerecht
Even
pauzeren met een glühweinsorbet. Je beleeft de smaken van de
kerstmarkt met deze ijsversie van warme wijn. De glühweinsorbet
verenigt eigenlijk alle ingrediënten van dit stimulerende
pleziertje.
Hoofdgerecht
Wist
je dat Delhaize elke drie maand andere vleessoorten in het aanbod
opneemt? Voor het hoofdgerecht bleef ik in de reeks “Beef of Europe”. Op de Keltische eilanden grazen de Herford koeien in
uitgestrekte weiden dicht bij de zee. Daarom kwam er een beengerijpt
dunne lende op ons bord.
Om
toch een beetje de normen van Casa Latti te eerbiedigen kwam er geen
saus aan te pas maar gewoon, nu ja gewoon, zuivere en onvervuilde
roze zoutkristallen uit de Himalaya.

Als
bijgerecht mocht de uit Italië afkomstige, ambachtelijk
geproduceerde, Bruschette Caponata niet ontbreken. Dit lekkers wordt
gemaakt op basis van aubergine, olijven, kappertjes en tomaat. Je kan
het zowel koud, op toast en ciabatta of warm bij deegwaren, vis of
vlees eten.
Dessert
Na
een goed gevulde maaltijd genieten we heerlijk na met een koffie,
what else? of dessertthee en een heerlijk dessert van Gaelens. Voor er
een opmerking komt, dit lekker gebakje is gezoet met Stevia.
Merry
Christmas!