Intro
Ik
heb jullie al eens verteld dat we traditiebeesten zijn, mijn ventje
en ik. Eén van die tradities is ons jaarlijks uitstapje naar
Maastricht tijdens onze al even jaarlijkse vakantie in Spa. Telkens
als we in Maastricht zijn kun je ons 's middags terugvinden in het
Italiaanse restaurant Fameuse. Je kunt er de
lekkerste ravioli eten als je, je laat verleiden door een bord verse
huisgemaakte ravioli van de chef. We gingen dit jaar voor de vijfde
keer langs en dus liet ik mij door dit jubileum inspireren om zelf
eens aan de slag te gaan met deze verse pasta.
Ingrediënten
voor
het pastadeeg:
300
gram 00-bloem
3
eieren
snuifje
zout
voor
de vulling:
300
gram spinazie, dikke stelen verwijderd, gespoeld
200
gram ricotta
1
teentje look
1
rood chilipepertje, met zaadjes
voor
erbij:
grof
geraspte Parmezaanse kaas
1
bussel groene asperges
gemalen
salie, maak jezelf door salie te laten drogen en de blaadjes te
verpulveren met de Bamix
zwarte
peper
olijfolie
Bereiding
Begin
met het pastadeeg te maken zodat het tenminste 1 uur kan rusten in de
koelkast. Doe de bloem, eieren en snuifje zout in de kom van de
KitchenAid. Laat de machine 5 minuutjes kneden op stand 2, gebruik de
kneedhaak. Als het deeg droog en korrelig is, kneed het dan eventjes
door met de hand en laat het vervolgens nog enkele minuutjes kneden met
de KitchenAid. Verpak het deeg in plasticfolie en leg het in de
koelkast.
Voor
de vulling:
Hak het
chilipepertje fijn en plet een teentje knoflook. Stoof beide kort in
een weinig olijfolie. Voeg de spinazie toe, laat meestoven op
een hevig vuur, dus op de hete plaat. Kruid met
peper en zout. Zodra de
spinazie is afgekoeld voeg je de ricotta toe. Doe het mengsel in een
spuitzak met tamelijk grove spuitmond en
bewaar in de koelkast.
Voor
de ravioli's:
Plaats
de Kitchenaid pastaroller
en zet de afstelknop op 1. Verdeel het deel in 4 porties. Haal
1 deel door de roller op snelheid stand 2, plooi de lap dubbel, draai
een kwartslag en haal opnieuw door de roller, herhaal dit 4 Ã 5
keer. Nu zet
je de afstelknop van de pastaroller op 2. Duw het deeg opnieuw door
de roller, maar vouw het deze keer niet dubbel. Duw het deeg tweemaal
op elke stand door de pastaroller, doe dit de laatste keer op stand
7. Zo bekom je uiteindelijk zeer dunne, bijna doorschijnende lappen
pasta.
Strooi
wat weinig
bloem op je werkblad en leg er een lange lap pastadeeg bovenop.
Spuit
toefjes vulling zo'n 3 cm van elkaar langs de lange zijde. Plooi de
andere helft van de lap deeg voorzichtig over de rij met hoopjes
vulling. Druk de twee lagen pastadeeg aan, er op lettend dat er geen
lucht in de pakketjes zit. Met een gekartelde pastasnijder snij je de
ravioli's in vorm.
Breng
een ruime hoeveelheid water aan de kook, voeg een snuif zout toe. Leg
de ravioli's in het water. Zodra ze komen boven drijven zijn ze gaar,
dit is na twee à drie minuten.
Schep
ze uit het water met een schuimspaan en dien onmiddellijk op.
Afwerken met wat gemalen salie,
versgeraspte Parmezaanse kaas, een geutje olijfolie en een draaitje van de
pepermolen. Als extraatje gestoomde groene asperges.